Христина Машкова: Започваме "Серендипити" – събития за щастливи деца и усмихнати възрастни

Представяме ви Христина Машкова – инициатор и основател на Серендипити. Какво е това любопитно име – прочетете повече в интервюто. Автор на снимките е Цветелина Панова.

Серендипити – за кого е и какво да очакваме?

Серендипити (https://www.facebook.com/serendipity.prostranstva) е пространство за срещи, за общуване, за събития, за културни мероприятия, за малки и големи – деца, родители, учители, артисти. Ситуирано е в кв. "Хиподрума", близо до пазара "Красно село" и се надявам да задоволява нуждата от смислени занимания, ателиета, театър, езикови сугестопедични и други курсове и мероприятия в този район.

Пространството е развито на две нива, с площ от 340 кв.м. и е проектирано за Галерия (експозиционен комплекс). Състои се от една главна зала (100 кв.м. с естествено горно осветление и 6 метра светла височина) и четири по-малки. Всички стаи са светли, със собствен балкон,  има и голяма (85 кв.) тераса. Помещението е със собствен вход, с голяма приемна, която се надяваме съвсем скоро да превърнем в уютно био кафене, в което освен здравословна храна и напитки ще предлагаме детски книжки, хенд-мейд и арт неща и други красоти.

Центърът е след основен ремонт, с изцяло подменени подови настилки (антибактериална и антиалергична винилова настилка на първия етаж и естествен дъбов паркет на втория етаж), с цел максимален комфорт и грижа за гостите. Правим всичко с голяма любов, почти напълно сами (често можете да ни видите с работни дрехи, бояджийски четки или мъкнещи странни предмети) с безценната помощ и подкрепа на екип от две приятелки архитекти и три дизайнерки.

Веднъж минувачи ме гледаха много странно след като спасих една уникална полуразпаднала се дървена масичка от изхвърляне и я пренесох до Серендипити с детската количка на дъщеря ми. 

Какво ще се случва при вас през идните месеци?

На първо време се надявам да продължим да се усмихваме:) Надявам се да продължим да се развиваме, да привличаме нови и интересни личности, желаещи да се занимават и общуват с деца по нов, интересен и с много любов начин, да се запознаем с нови съмишленици, нови деца и семейства. Надяваме се да продължим да доразвиваме мястото и средата в него, да става все по-уютно и със собствен дух и отношение.

Започваме записвания за най-различни и всеобхватни дейности – групи за игра, Монтесори полудневни занимания, езикови сугестопедични курсове (френски, английски и испански за деца и възрастни), архитектурна работилничка, арт и творчески ателиета, театрална школа, различни обучения за деца и родители, йога (за деца и възрастни).

Ще предоставяме възможност за ползване на залите за събития и обучения, ще организираме детски рождени дни. В момента подготвяме и изложба с невероятни и вдъхновяващи акварелни картини.

Градско пространство от нов тип – назряла е сякаш нуждата от повече такива места. Кое е различното в Серендипити?

Различно е отношението, средата, посрещането с усмивка, позитивните хора, които припознават мястото и искат да реализират там свои проекти и събития.
Много е интересно как протича взаимодействието със съвсем обикновени и непознати хора, попаднали в пространството. Дори майсторите се вдъхновяваха и започваха да говорят за позитивна енергия, феи, магия и някакви не дотам типични за техния речник неща.

А какви други случки и нещица се случиха и продължават да се случват с и в пространстранството, с и около хората в него от октомври насам, когато наехме помещението… Просто е приказно (въпреки че в приказката имаше и предполагам ще продължи да има и неочаквани обрати, предизвикателства, срещи, раздели, сълзи) и не случайно мястото носи името Серендипити.

Серендипити (serendipity) е една от най-трудно преведимите думи от английски език. Създателят ѝ Хорас Уолпол (Замъкът Отранто) я нарича на името на персийската приказка "Тримата принцове от Серендип". Героите в историята откриват случайни неща, които им помагат по-късно. Това оформя и дефиницията на думата – да намериш нещо, което не търсиш и после да се окаже че това нещо е по-ценно от това, което си търсил. Откриване на хубави неща, които всъщност не сме търсили активно…

Остава все пак да видим видим дали има място за приказки и за серендипити случки и начинания в днешно време и в днешния забързан, комерсиален свят, в който ценностите малко са се позизместили.

Осъзнавам и сериозността на цялото това начинание от бизнес гледна точка и ако в даден момент се окаже, че не сме съвсем готови за такива идеалистични приказки, може би ще се опитам да потърся помощ или частично финансиране от фирми и организации със сходни разбирания. За щастие такива има в България, така че оставам оптимист:)

Има ли достатъчно изкуство за деца?  И най-вече от български автори?

Има все повече родители и семейства търсещи изкуство за деца и опитвайки се да докоснат и запознаят детето си със света на изкуството. Но да, определено смятам, че има раздвижване. Все повече музеи се опитват да привлекат децата и да ги въвлекат в историята им по интересен и забавен начин, чрез допир, приказка, преживяване. Очарована съм и от случващото се с напълно българските детски книги, автори и издателства – Рибка, Точица, Еко Кидс, книжките на Петя Кокудева, на Маги Благоева. Приветствам избора и селекцията от детски книги на Жанет 45 (авторски и преводни), техните много сериозни и добри попадения в областта на книгите за родителство. Приветсвам издателство Изток-Запад със селекцията им от книги за алтернативно образование и алтернативни методи на преподаване, себеопознаване и различни духовни истории и философии.

Със сигурност пропускам нещо и някой, като самата аз имам желание да помагам и чрез Серендипити тези смислени заглавия и инициативи да достигат до по-широк кръг хора.

Какво си пожелавате на старта?

Пожелаваме си в Серендипити да ехти много детски смях, да тичат усмихнати и здрави дечица, да се срещат щастливи и усмихнати хора. Да подаряваме любов и преживявания. На скромния ни екип пожелавам да продължим да вярваме и да случваме чудеса:)

Започваме официално на 11 януари от 11 часа – целият ден е предвиден за срещи с екипа, представяния и отворени врати за различните дейности. Много усмивки, запознанства и добро настроение. Заповядайте на  бул. „Цар Борис III“ 99-101 Партер  (след бариерата, в безистена, вратата след Игромания).

Сподели в: