Храна и еротика в музиката на Ренесанса с Илия Граматиков и Николай Колев

В името на яркия контраст, след акцентите от последните теми върху съвременни композитори, през новата година авторите на Салона за музика и рефлексии ще „сервират” подбрани „блюда” от стара музика.
Пирът и трапезата са се утвърдили като местата, където влюбените имат достъп един до друг, храната е посредник във взаимоотношенията им. Чрез храненето връзката символно се осъществява на масата вместо в леглото.

Още от Средновековието съвместяването на музика и кулинария провокира артистични експерименти. Музикалното изкуство ще „еволюира” в специфични жанрове, обслужващи ритуалите на хранене, ще „играе” със смислите на думите във вокалната музика.

Гостите на Салона ще чуят едни от първите музикални образци, в които се преплитат и трансформират темите за храненето, еротиката и религията. Някои ще бъдат съчетани с репродукции от съответната епоха или съвременни рефлексии върху темата от фотографа Симеон Симеонов.

Четвъртият сезон на Салон за музика и рефлексии се осъществява с помощта на арт център АЛТЕРА и Франкофонски клуб за развитие.

Датата: 23 януари (петък) 2009
Мястото: арт център Алтера, Интерпред, бул. Драган Цанков 36
Начало: 18:30 часа
Вход: 4/2 лв. 

Сподели в: