Храм „Св. Вмчк Георги” в Каварна с нови художествени календари

По случай настъпващата 2015 г., с благословениетона Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, излезе от печат новият календар (стенен и джобен формат) с изображение на храм „Св. Вмчк Георги”, Каварна.Календарите са лимитирана серия и се разпространяват безплатно.

Това е 5-то издание от поредицата картички и календари с различни художествени изображения на храма. За първи път календар и картичка на църквата „Св. Вмчк Георги” са издадени през 2011 г., по случай нейната 175 годишнина. За тазгодишното издание е избрана картина на младия великотърновски художник Светозар Петров (Галерия „Матея“).

Изданията на календари и картички с изображения на храма „Св. Вмчк Георги” са част от родолюбив проект, иницииран от Атанас Димитров, родом от Каварна. Целта на проекта е да събере и съхрани за идните поколения разпръснатите свидетелства за емблематичния за града храм.Идеята е да се привлече вниманието на хората от града и страната върху историята на храма, свещениците, служили в него през годините, ролята му на духовно и културно средище. Всички събрани материали – исторически данни, художествени изображения на храма, сведения за духовниците, спомени на съвременници и др. предстои да бъдат издадени
в сборник. 

Елена Симеонова

Кратка история на храма „Св. Вмчк  Георги” в Каварна

Храм „Св. Вмчк Георги“ е построен през 1836 г. (според изсечения каменен надпис над южната вратана църквата) и е неразривно свързан  с борбата на местното население за освобождение. По време на Каварненското въстание през 1877 г. е опожарен. При възстановяването му в края на 19 векдо северозападния ъгъл са пристроени камбанарийна кула и широка нартика.
Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилендричен таван. Тя е най–старата запазена възрожденска сграда в града. Своеобразната й архитектура и ценните икони я определят като уникален паметник на културата.
По решение на местните власти св. Георги е обявен за покровител на Каварна, а 6–и май става официален празник на града.

Сподели в: