"Храм на поезията" се открива в София

Утре от 11 часа ще бъде официалното откриване на "Храм на поезията” – до бившето Гарнизонно стрелбище край хотел "Хилтън" в София, съобщиха от Министерство на културата. Пантеонът е изграден по идея на  кинорежисьорката и писателка Мая Вапцарова – племенница на българския поет Никола Вапцаров. Автор на пластиката е скулпторът Жорж Трак от Пловдив.

Предвижда се от храма да започва и "Алея на поезията", където ще бъдат изписани стихове на Вапцаров, както и произведения на други съвременни автори. По този начин София ще е първият град в света с храм на поезията, а цялото пространство ще се оформи като място на паметта.

"Когато разстрелват поетите, разстрелват ценностите, а без тях културата умира. Длъжни сме като народ да съхраним културната си памет”, казва Мая Вапцарова.
 
Догодина, когато ще се навършат 100 години от рождението на Никола Вапцаров – в "Храма на поезията” ще бъде монтирана и камбана, която ще бие на 23 юли – датата, на която през 1942 г. е разстрелян поетът. Там винаги ще гори малка свещ.

Българската инициатива за изграждане на "Храм на поезията” бе подкрепена и от 36 писателски съюза по света.
      

Сподели в: