Хот док продължава в сряда с „Пътят към Силвърстоун“

На 22 януари от 18 часа, в Дома на киното, със свободен вход, ще се прожектира петият документален филм от поредицата Хот док "Пътят към Силвърстоун“. Филмът ще бъде представен от българския документалист Златина Русева

Поредицата се прожектира в партньорство с фестивал "Милениум".

Повече за "Пътят към Силвърстоун“:
Финландия-Палестина, 2013, 58 мин.
Реж. Йохан Ериксон

Група палестински студенти конструират експериментален болид с който да участват в международно състезание, което ще се проведе на легендарната писта за Формула 1 Силвърстоун във Великобритания.

Младежите са изправени са пред трудности непознати за другите отбори. Как да приспособят части, след като вносът на оригиналните им е бил отказан, ще успеят ли да изнесат вече конструирания болид извън Газа, те самите ще се сдобият ли с паспортни визи… Работата по машината им е отнела година и половина. Напрежението достига своята кулминация непосредствено преди първата голяма среща с медиите, когато ще представят автомобила, а поправки се правят до последния момент.

Участието в състезанието придобива за младите конструктори смисъл по-голям от конкретния повод – да докажат, че и те са като всички – на света и най-вече на себе си; да повярват че усилията се възнаграждават и независимо от условията на окупация, са способни да мислят отвъд омразата, в перспектива и да се справят наравно с връстниците си.

За техния научен ръководител състезанието е шанс да убеди повече палестински младежи, че образованието си струва.

Филмът е отличен с наградата „Сребърен обектив“ на Фестивала „Милениум“ – Брюксел, присъждана от Програмата на ООН за развитие.

Сподели в: