Хор "Евмолпея" заминава за Швейцария

Преди заминаването си на европейско турне пловдивският хор "Евмолпея" ще изнесе самостоятелен концерт с част от програмата за предстоящото турне. Той ще се състои в Римския форум на Търговски център "Екселсиор" от 19 часа тази вечер.

Хорът ще замине за Швейцария, където ще участва в един от най-тежките световни хорови конкурси – в Ню Шател. Селекцията за този конкурс продължи повече от шест месеца и "Евмолпея" беше един от 16-те избрани между 313 кандидатстващи певчески колектива.

Предстоящото турне на хора включва и концерти в Сърбия, Словения, Италия, Швейцария и Австрия. През есента хорът ще гостува още в Сърбия, Австрия, Турция, Германия, Белгия и Люксембург.

Хор "Евмолпея" е представителен общински хор на град Пловдив. Негов създател и диригент е композиторката Рада Славинска. Основан е през 2006 година и получава името "Евмолпея" лично от тогавашния кмет на града д-р Иван Чомаков. Учредителната сбирка на хор "Евмолпея" е на 13 юли 2006 г., а на 29 август е първата концертна изява на младия състав. На 1 ноември 2006 г. с ритуален концерт "Кръщение" хорът получава от кмета на Пловдив името на основателя на Пловдив – митичният тракийски цар Евмолп. Самата дума евмолпея в превод означава хубаво пееща девойка.

"Евмолпея" е девическа формация, обхващаща девойки на възраст между 14 и 20 години. В състава пеят 40 момичета от 16 пловдивски училища, както и студентки от различни университети. Хорът е носител на званието "Посланик на добра воля" и два пъти е избиран да представя българската култура в изключително престижни международни форуми, каквито са тържествата по случай присъединяването на България в Европейския съюз и откриването на мега-изложбата "Златните съкровища на България" – в швейцарския град Базел.

Сподели в: