Хорхе Пардо – музикант № 1 на Европа – излиза пред публика във Варна

Хорхе Пардо – един от музикантите на Пако де Лусия, обявен за най-добър джаз-музикант на Европа за 2012, ще представи програмата си в Летния театър на 20 август.

Хорхе Пардо ще гостува за втори път в България, но за първи път ще свири във Варна и то като лидер (при първото сигостуване през 1996 г. той е част от секстета на Пако де Лусия). Испанският артист щепредстави своя проект Huellas(Следи) в компанията наневероятния фламенкокит арист Хосеми Кармона(Ketama, Barberia del Sur) и талантливия перкусионист Бандолеро.

През юли  музикантът бе звездата на големите фестивали Етносур в Хаени Ел Грек в Барселона, където за първи път свири своя нов проект с оркестър от 100 души зад гърба си. Освен това той е гост на почти всичкиголеми музикали форуми в Испания и Европа.

Концертът му във Варна на 20 август в Летния театър бележи край на дългото му турне в Европа – Литва,Норвегия, Словакия, Чехия, Полша.

 Хорхе Пардо започва да се занимава с музика отсъвсем ранна възраст, като първо свири на китара, но много скоро е завладян от магията на духовите инструменти. Стартира силно с участия в групите на Педро Итуралде, Диего Караско, Мануел Солер. Скоро пътят му се пресича и с Пако де Лусия, като остава дълги години част от неговата група. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo. Освен това сътрудничи и с млади артисти от школата Amor de Dios и така участва в създалото се течение Jovenes Flamencos. Това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото и се превръщат в неразделна част от съвременния  му инструментариум. Хорхе Пардо неизменно присъства в много от филмите назабележителния режисьор Карлос Саура като Фламенко и Иберия, където се разкрива по непостижимо естетски начин лицето на съвременното фламенко-изкуство.

Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио се провежда с подкрепата на Посолство на Испания.

Билетите за концерта на Хорхе Пардо са на цени от 15 до 25 лв и са в продажба на касите на Летния театър и ДКС-Варна, в мрежата на Тикет Плюс и онлайн на www.ticketplus.bg.

 

Сподели в: