Хорхе Волпи в България

Издателство Колибри и Испански културен институт Сервантес представят среща на живо с една от звездите на испаноезичната литература на 21 век – Хорхе Волпи. Тя ще се състои в Централната сграда на НДК, етаж 1-3, специално за коледния панаир на книгата.

Датата е 8 декември от 18:00 часа.

Повече за автора: Хорхе Волпи e роден в Мексико Сити през 1968 г. Безупречната му проза отговаря на строгостта, с която той предварително проучва темите, върху които изгражда своите динамични и завладяващи сюжети. Автор е на есета, разкази и романи, сред които най-широка известност имат В търсене на Клингсор (носител на престижни литературни награди и преведен на 20 езика), „Краят на лудостта” и „Няма да е земята”. Произведенията му са насочени към един взискателен, културен и интелигентен читател, склонен да разсъждава над противоречията и неизяснените тайни на нашето съвремие. Критиката припознава в него двойник на Умберто Еко заради умението, с което съчетава криминалната интрига с философския размисъл. Карлос Фуентес го смята за „една от звездите на испаноезичната литература на 21 век.”

В немската културна традиция името на Клингсор се среща в редица произведения, най-значителни от които са „Парцифал” на Ешенбах и едноименната вагнерова опера. В легендата този зловещ персонаж в продължение на дълги години е в безрезултатен двубой с крал Амфортас, докато не успява да разклати устоите на благонравието у своя противник.

Повече за книгата В търсене на Клингсор: Октомври 1946 г. В Нюрнберг тече процесът среку нацистките военнопрестъпници. Един от тях остава в сянка – виновникът за проекта за изработване на атомна бомба в Третия Райх, предполагаем съветник на Хитлер, известен учен с кодовото име Клингсор. Младият и многообещаващ физик Франсис Бейкън, заплетен в сложни любовни истории, е мобилизиран в американската армия в Германия, за да изясни самоличността на безскрупулния си немски колега. В търсенето на Клингсор го води немският математик Линкс. Като нови Шерлок Холмс и д-р Уотсън двамата посещават десетки немски светила в областта на теорията на относителността, квантовата физика и ядрените проучвания, за да разкрият пред читателя вълнуващата връзка между историята и науката, между науката и морала в един шеметен политически трилър.

Сподели в: