Хореографският дебют на Марион Дърова ще бъде представен в рамките на „Антистатик”

Mainstream – танцовият пърформанс на Марион Дърова ще бъде представен на 27 април в рамките на „Антистатик“

В своята първа изява като хореограф Марион Дърова съчетава театрална изказност със съвременни танцови техники. Пърформансът се занимава с трудноуловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Къде е тоталността на нашата екзистенция, къде е истинската ни, неподменена същност? Понякога се появява за миг и изчезва…

Актьорите Борис Георгиев и Христо Ушев, заедно с танцьорката Ина Георгиева, гротесково пресъздават чрез гримаси, жестове и танц клишета, които съвременната мейнстрийм култура налага като шаблон на поведение.

Представлението е показано първо в рамките на платформата за стимулиране създаването на продукции в съвременния танц „Тризависим“ 2016 – инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Културна фондация А25, както и в рамките на поредицата „Дебюти на границата” на „Червената къща”.

Марион Дърова завършва философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, след което изучава режисура за драматичен театър в НАТФИЗ. През 2015 г. завършва едногодишната обучителна програма по съвременен танц на Derida Dance Center – Dance Port Derida, по време на която работи с хореографи като Норман Дъглас (Обединеното кралство) и Сидра Бел (САЩ). Тя е изпълнител в спектаклите на Derida Dance Center и Derida Company „Silent Weapon“ (с номинация за ИКАР 2015 г.), „Zen Play“, „Sinner“ (ИКАР 2017 г.). С дебютното си предствление като хореограф „Мейнстрийм“ участва във фестивала за съвременни изкуства „Вода“ 2017 г. в Бургас. Последнaтa ѝ хореографска работа, „Trauma“ от 2017 г., е с участници от програмата Dance Port Derida 2016 г. Автор на звуковата среда и в двете и представления е известният композитор на електронна музика Иван Шопов.

Повече за фестивала можете да научите тук  както и на страницата на фестивала във фейсбук , също така може да видите и трейлър на самия пърформанс.

Mainstream започва от 18:30 часа, на 27 април в „Червената къща“. Вход: 8 лв.

Концепция и хореография: Марион Дърова
Mузика: Иван Шопов COOH / BALKANSKY и Александър Евтимов-Шаманчето
Визуална среда: Полина Стоянова
Участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова.

Българската танцова платформа в рамките на 11-то издание на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април), София, се организира от: Номад Денс Академи, Брейн Стор Проджект и Асоциация „Информбюро” с финансовата подкрепа на Програма „Култура” 2018 г. на Столична Община и Министерството на културата; в партньорство с НДК и ДНК-
пространство за съвременен танц и пърформанс; Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”; Галерия „Етюд”; City Stage; Балет „Арабеск”; DeridaDance Center; European Dancehouse Network.

Сподели в: