Холандски студенти виждат Путин с очите на Обама

Руския президент Путин с очите на американския му колега Обама, пътя от България до Холандия в рисунки, както и сюрреалистични видеа, заснети в изоставената баня на село Костенец са само част от арт инсталациите, които бяха изложени на 16 и 17 августф в село Костенец.

Изложбата е на арт студенти от Холандия и млади творци от България, събрани в проекта „east side – west side”. Негови инициатори за българката Ния Константинова и холандецът Майкъл Въруей, и двамата студенти в арт университета в Грьонинген. В продължение на две седмици те и още 12 техни съмишленици превърнаха село Костенец в творческа резиденция, обменяйки мисли, възгледи и творчески идеи. Резултатът, представен в три отдели пространства в центъра на селото, е изненадващ с креативността си и впечатляващ с дълбочината на споделените от младите творци прозрения. Проектът „еast side – west side’ се осъществява за втори път, а изложбата тази година се нарича „ЗАЩОРКА“ – измислена дума, смесица от няколко думи на български, които чужденците трудно произнасят.

Ния и Майкъл наричат проекта си обменна програма за млади креативни личности. През септември изложбата от пленера в Костенец ще бъде посети Грьонинген, Холандия. „След като се запознахме в университета, осъзнахме колко много различия в контекста на обединена Европа има между нас само защото сме от различни държави. Преодоляването на тези различия, на предразсъдъците и културните стереотипи се превърна в основен мотив за обменната програма, за която работим вече две години“, споделя Ния Константинова.

Студентите, взели участие тази година са Ева Илейн, Хенк-Жоуерд Хинрич, Нилс Лохман, Дафни Прошовски, Адина Толбърг и Рене ван дер Уерф.
От българска страна младите участници са Деница Георгиева, Николай Горнишки, Любомир Игнатов, Калина Мирчева, Павел Петков, Янита Мирчева.

Сподели в: