Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе ще открие Европейската седмица на мобилността в София

Принцесата ще вземе участие и в работилница за деца на 15 септември в галерия Credo Bonum

Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе идва в България за втори път по покана на фондация Credo Bonum, за да открие Европейската седмица на мобилността. На 16 септември, неделя, от 11 часа, в Южния парк в София, Принцесата ще постави начало на инициативите от седмицата заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, посланикa на кралство Нидерландия Карел ван Кестерен и основателя на фондация Credo Bonum, Цветелина Бориславова.

По време на откриването на централния вход на Южния парк от бул. Витоша ще се проведат безплатни образователни турове с колела, предоставени от организаторите, на които деца и възрастни ще могат да научат повече за безопасното придвижване с велосипед в градска среда. Ще има още и кът за четене и оцветяване, в който всеки ще може да се запознае с героите от книжката за деца на Принцеса Лаурентин – „Мистър Фини и светът надолу с главата”. За най-малките е предвидена работилница с картонени кутии, както и оцветяване на двуметрово лого на София 2019: кандидат за европейска столица на културата.

Принцеса Лаурентин, която беше в България миналата година за представянето на детската си книга на екологична тематика „Мистър Фини и светът надолу с главата”, ще вземе участие в детска работилница, посветена на опазването на околната среда, в галерия Credo Bonum на 15 септември от 15:30 часа. Входът е свободен за всички деца, които искат да оцветяват специално направена за уъркшопа голяма картина от книжката, да чуят за приключенията на Мистър Фини лично от Принцеса Лаурентин, както и да научaт истории за застрашени видове животни и изчезналите преди хиляди години от България диви коне, които днес се завръщат у нас. Децата ще научат още какво е тарпан, къде живее късорогото говедо, каракачанският кон, как зубрите могат да възстановят дивата природа и други инициативи по проекта „Ново Тракийско злато“. Освен с много нови знания, децата ще си тръгнат и с подаръци.

Принцеса Лаурентин ван Оранйе в България (снимка: Вени Райновска)

Принцесата ще се включи и в редица други инициативи, свързани с Европейската седмица на мобилността, като “зелена“ разходка на колело из София, както и среща с холандски компании, относно техните устойчиви практики в България.

Посещението на Принцеса Лаурентин ван Оранйе в България се организира с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия.

Сподели в: