“Хобит: Неочаквано пътешествие” на Питър Джаксън е заснет с нова високоскоростна технология

По време на фестивала Cinemа Con в Лас Вегас, създателите на филма „Хобит: Неочаквано пътешествие” показаха пред представители на гилдията около 10 минути от филма, демостриращи последната новост в кино технологиятависокоскоростно заснемане и прожектиране с 48 кадъра в секунда, вместо традиционните 24.
Хобит: Неочаквано пътешествие”, който излиза на голям екран на 14 декември 2012 г., е първата мащабна кино продукция използваща високоскоростната технология на заснемане.

Преди прожекцията, в специално подготвено объщение от режисьора на филма Питър Джаксън, той разказва накратко как снимането с 24 кадъра в секунда се е превърнало в стандарт в кино индустрията и защо съвременните технологии позволяват удвояването на кадрите. Джаксън също обяснява, че възприемането на 48 кадъра в секунда е много по-близо до естествения начин, по който човешкото око вижда. „Като човек, който прави филми, винаги съм искал да създам истинско усещане за реалност, да дам възможност на зрителя да се потопи в историята, която разказвам. Заснемането и прожектирането с 48 кадъра в секунда създава илюзията, че на мястото на екрана се появява отвор, през който наблюдаваш историята, разкриваща подсилено усещане за реалистичност. Страхотно е за 3D! Повече от година наблюдавам ежедневно заснетия с 48 кадъра в секунда материал за „Хобит: Неочаквано пътешествие”. Редуцирането на интензитета и трептенията на изображението дава много по-омекотено усещане за окото. Високоскоростното заснемане е подходящо не само за 3D. Филм сниман по тази технология изглежда чудесно прожектиран в 2D, също много лесно се конвертира в 24 кадъра в секунда.”

Питър Джаксън

Традиционната технология на заснемане е стандарт в киното повече от 80 години, което прави използването на новата технология вълнуващ процес. Със своят стремеж към иновации, не е изненадващо, че точно Питър Джаксън е първият режисьор, решил да използва високоскоростното заснемане в мащабна продукция. Първата от двете екранизации на популярния роман „Хобит” на Дж.Р.Р. Толкин проследява пътешествието на главния герой Билбо Бегинс, който се впуска в епично приключение, за да отвоюва изгубеното Кралство на джуджетата Еребор от страховития дракон Смог. Провокиран за този поход отвъд Сините планини от Гандалф Сивия, Билбо се озовава в компанията на тринадесет джуджета, предвождани от легендарния войн Торин Дъбощит. Тяхното пътешествие ще ги отведе в Пущинака; през криещи опастности земи, гъмжащи от Орки и Гоблини, смъртоносни Уарги, гигантски паяци и магьостници.

Мартин Фрийман изпълнява главната роля на Билбо Бегинс, а Иън Маккелън се завръща в ролята на Гандалф Сивия. Джуджетата се играят от Ричард Армитидж /Торин Дъбощит/, Кен Стот /Балин/, Греъм Мактавиш /Дуалин/, Уилям Киршър /Бифур/, Джеймс Несбит /Бофур/, Стивън Хънтър /Бомбур/, Дийн О’Горман (Фили), Ейдън Търнър /Кили/, Питър Хамбълтън /Глоин/, Джон Калън /Оин/, Джед Брофи /Нори/, Марк Хадлоу /Дори/ и Адам Браун /Ори/.

В образите си от трилогията "Властелинът на пръстените" се появяват Кейт Бланшет в ролята на Галадриел, Анди Съркис в ролята на Ам-Гъл и Илайджа Ууд в ролята на Фродо. Джефри Томас и Майк Мизрахи също се присъединяват към актьорския състав в ролите съответно на кралете на джуджетата Трор и Траин.

Хобит: Неочаквано пътешествие” е режисиран от носителя на „ОскарПитър Джаксън. Сценаристи са Фран Уолш, Филипа Бойънс, Гийермо дел Торо и Питър Джаксън, който е и продуцент заедно с Алън Хорн, Кен Къминс, Тоби Емерих и Зейн Вейнер.

Филмът излиза на голям екран в 3D на 14 декември 2012 г.. Втората екранизация по ромата на Дж. Р.Р. ТолкинХобит: До там и обратно” излиза по кината на 13 декември 2013 г.

Сподели в: