„Хобит: Неочаквано пътешествие” и „Хобит: Дотам и обратно”

"Хобит" е адаптация от два филма по едноименния роман на Дж. Р. Р. Толкин. Той в предистория за филмите от "Властелинът на пръстените" и разказва за първото приключение на Билбо Бегинс.
Синопсис:
"Хобит" проследява пътешествието на главния герой Билбо Бегинс, който е въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор – изгубеното царство на джуджетата, което отдавна е завладяно от дракона Смoг.
Към Билбо се обръща появилия се изневиделица вълшебник Гандалф Сивия и Билбо се присъединява към група от тринайсет джуджета, предвождана от легендарния воин Торин Дъбощит. Пътуването им ги отвежда в Пущинака; през коварни земи, гъмжащи от гоблини и орки, смъртоносни уаргове и гигантски паяци, създания, сменящи облика си и различни магьосници. Макар че целта им е на изток, при Самотната планина, те трябва първо да се измъкнат от тунелите на гоблините, където Билбо среща създание, което завинаги ще промени живота му – Ам-Гъл.
Насаме с Ам-Гъл, на брега на подземно езеро, нищо неподозиращият Билбо Бегинс не само открива дълбини на хитрост и смелост, учудващи и него самия, но се сдобива със "скъпоценния" пръстен на Ам-Гъл, който има неочаквани и полезни качества. Простичък златен пръстен, който е свързан със съдбата на цялата Средна земя по начини, недостъпни за познанието на Билбо.
Мартин Фрийман изпълнява главната роля на Билбо Бегинс, а Иън Маккелън се завръща в ролята на Гандалф Сивия. Джуджетата се играят от Ричард Армитидж /Торин Дъбощит/, Кен Стот /Балин/, Греъм Мактавиш /Дуалин/, Уилям Киршър /Бифур/, Джеймс Несбит /Бофур/, Стивън Хънтър /Бомбур/, Дийн О’Горман (Фили), Ейдън Търнър /Кили/, Питър Хамбълтън /Глоин/, Джон Калън /Оин/, Джед Брофи /Нори/, Марк Хадлоу /Дори/ и Адам Браун /Ори/.
В образите си от трилогията "Властелинът на пръстените" се появяват Кейт Бланшет в ролята на Галадриел, Анди Съркис в ролята на Ам-Гъл и Илайджа Ууд в ролята на Фродо. Джефри Томас и Майк Мизрахи също се присъединяват към актьорския състав в ролите съответно на кралете на джуджетата Трор и Траин.

Жанр: Фентъзи, приключенски
Режисьор:  Питър Джаксън
Актьорски състав: Мартин Фрийман /"Горещи палки", "Наистина любов"/, Иън Маккелън /"Властелинът нa пръстените" и "Х-Мен"/, Кейт Бланшет /"Странният случай с Бенджамин Бътън", "Елизабет: Златният век"/, Илайджа Ууд /"Властелинът на пръстените", "Весели крачета"/, Анди Съркис  /"Властелинът на пръстените", "Престиж"/
Сценаристи: Фран Уолш, Филипа Бойънс, Гийермо дел Торо, Питър Джаксън

Сподели в: