Хитова японска анимация ще радва публиката до 13 юни

Японските анимационни филми са съвсем различни от американските и европейските – не само като сюжет, но и като изпълнение. Това са анимациите на "Гибли" (Studio Ghibli), често наричан японският „Дисни”. Филмите се правят кадър по кадър, всеки от които е рисуван на ръка. В центъра на всеки филм винаги присъства магически елемент, пречупен през японската култура и светоусещане. В България хитовата японска анимация тръгна по кината от 25 април с панорамата „В приказния свят на студио Гибли".  До 13 юни 2010 г. в кино „Люмиер” може да гледате още:

23 май, 11.00 ч. – "Лапута: замъкът в небето"
29 май, 17.00 ч. – "Завръщането на котката"
13 юни, 11.00 ч. – "Поньо от скалата край морето"
–              15.00 ч. – "Принцеса Мононоке"
–              17.30 ч. – "Лапута: замъкът в небето"

През 2002 г.за първи път анимационен филм печели Оскар за най-добра анимационна лента. Това е филмът „Отнесени от духовете”.

Собственик на студио „Гибли” и режисьор на филмите е 69-годишният Хаяо Миядзаки – смятан за най-успешния съвременен японски кинорежисьор и най-влиятелния аниматор в света. В повечето случаи той е и сценарист на анимациите. Познат е на българската публика с филма „Принцеса Мононоке”. Настоящата панорама включва още 11 негови филма. Българските организатори на панорамата са се постарали да озвучат филмите на български език и подготвят скоро издаването им на DVD.

Темите, които пресъздават са опазването на околната среда и връзката на човека с природата. Често главни герои са момичета или млади жени със силен и независим дух.

Определят филмите на Миядзаки като "японската фабрика за анимационни сънища", които могат да се сънуват както от деца, така и от възрастни.

Снимка: сцена от филма "Лапута: замъкът в небето"

Започва седмица на испанското и ибероамериканското кино

 

Сподели в: