"Хилядолетие на българската икона" – книга и изложба

На 20 октомври, от 18:30 ч. в НДК на Полуетаж–изток ще бъде представена книгата-албум "Хилядолетие на българската икона" на издателя Методий Петриков. Паралелно с книгата ще бъде открита и фотоизложбата "Златна книга на българските икони" с подбрани произведения на христянското изкуство, включени в албума.

Повече от хиляда години по нашите земи се създават уникални образци на християнското изкуство. Някои от тях са изработени в константинополските ателиета, а други в местните иконописни школи. Това безценно наследство от многовековни икони, удостоверяващо безспорния български принос в европейското и световно изкуство, все още не е достатъчно добре познато у нас, а и по света.

„Златна книга на българските икони” е един проект на издателство „Методиеви книги”, целящ да популяризира по подобаващ и технически иновативен начин прекрасните образци на българската християнска живопис.

Изданието представя 106 икони от колекциите на Музеяза християнско изкуство Крипта храм-паметник „Св. Александър Невски“, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния исторически музей, Градска галерия Пловдив, Дарение-колекция и Ателие-колекция Светлин Русев.

Автор на текстовете в книгата е доц. д-р Ралица Русева, а селекцията е на издателя Методий Петриков и доц. д-р Ралица Русева.

Изложбата „Златна книга на българските икони“ ще продължи до 26-ти октомври, в рамките на Салон на галериите 2016 и ще представи 15 икони, отпечатани във формат 70х100 см., с експерименталната технология, с която са отпечатани всичките 106 икони в книжното издание.

Сподели в: