"Хиляда и една нощ" – нови 19 приказки

"Хиляда и една нощ" (издателство "Сиела") е уникално издание, с което ще се потопите във вълшебството на арабския свят, благодарение на магическия език на ливанската писателка Ханан ал-Шейх и вдъхновяващите илюстрации на Дамян Дамянов.

Ханан ал-Шейх събира и адаптира деветнайсет класически приказки и ги преплита в една хипнотизираща колекция, богата на хумор, еротика, насилие и романтика, в която ще се изгубите и ще разберете, че любовта е по-важна от удоволствието, смелостта е по-значима от силата, а доброто винаги побеждава злото.

Предавани през вековете от Индия, Персия и арабския свят тези завладяващи истории са разказани от красивата Шахразад която се опитва да отложи своята екзекуция. Това са приказки за свръхестественото, любовта, брака, секса, властта, наказанието, богатството, бедността и страстта, които са много по-близки до „Декамерон” на Бокачо, отколкото до „Аладин” на „Дисни”.

* * *

"Реших да открия защо, след като за повечето араби историята за Шехерезада е просто едно клише, учените я смятат за гениално творение е крайъгълен камък на арабската литература. Колкото повече четях, толкова повече се възхищавах на простичкия стил, който бях критикувала преди. Простотата на езика ме докосна, защото това е езикът на човек, който не използва речник, а изразява истинските си сурови емоции. От тези гласове произлиза магическият реализъм и на използването на сюрреалното за изразяване на обикновеното – неща, които мислих, че не съществуват в „Хиляда и една нощ”.

Ханан ал-Шейх

Повече за книгата
Превод – Зорница Стоянова-Лечева
Корица и илюстрации – Дамян Дамянов
Страници – 282

* * *
Магическа…
The Times

* * *
Съкровищница, пълна с истории…
Independent

* * *
Книга за възрастни, които искат да преоткрият приказките от „Хиляда и една нощ” в оригиналното им великолепие.
Daily Mail

Откъс от книгата

Сподели в: