"Херос" от Ана Толия

Невероятно стилен, изключително динамичен, наситен с много страст и кипящ от фантазия, романът „Херос“ нажежи до крайност интереса към Ана Толия – неговата млада авторка, проправяща своя оригинална пътека сред българските читатели.
Книгата е завладяващо огнена и в нея се усеща духа на трилъра, но и закачливото звучене на приключението. Думите се плъзгат леко в съзнанието ни, напрежението нараства, пресъздавайки исторята, в която известният професор-траколог Александър Валан е открит мъртъв в дома си. С разследването се заема детектив Таков. Той предполага убийство. Дъщерята на професора Бендида е въвлечена в Тайно тракийско общество, в което някога е членувал баща й. Там тя е упоена и отровена. Има една седмица да открие Златната апликация с Бог Херос, която тракийският цар Ситалк е носел на гърдите си. Със събирането на 4-те части на конника от древните тракийски могили се заемат детективът, дъщерята и Йоргос, гръцки археолог и приятел на професора. Но тримата се блъскват с Тракийският оракул, в лицето на тайнствена жена, пазителка на Свещенния Тракийски Дух.
Дали ще успеят да съберат парчетата от златната апликация и да спасят живота на Бендида или ще загинат в каменните хралупи на древните оброчища? Напрежението ни не секва нито за миг.
Херос е книга първа от зрелищната трилогия „Очите на Светицата“, в която за пръв път български автор навлиза смело в дебрите на тракийските потйности. С вродения си усет към детайла и блестящ изказ, талантлавото миньонче се чувства най близо до собственото си аз и ни доказва, че имме какво да разкажем на
света.
„В тази книга описах една тракийска история, пречупена през моя мироглед. В нея вградих цялото си сърце и душа“, споделя младата Ана-Толия.
Очакваме с нетърпение останалите две части на този великолепно изпипан ребус: „Огненият ритон“ и „Златната колесница“.

Сподели в: