"Хенри и Рибси" от Бевърли Клиъри

Как да опазиш кучето си от бели

Хенри е в лятна ваканция и е отегчен, защото училището започва чак след две седмици, а обичайните неща за правене през топлите месеци са му омръзнали. Тогава му хрумва страхотната идея да отиде на риболов с баща си. Таткото не е въодушевен от идеята, но смята да го вземе при едно условие – момчето да опази кучето си Рибси от бели. Четирикракият му приятел обаче е много палав и Хенри е напът да се провали. Още повече, че пакостницата Рамона умишлено дразни кучето.

„Хенри и Рибси” е осмата книга на Бевърли Клиъри, която излиза на български. Романът излиза точно преди награждаването на малките участници в „Читателската щафета” на сайта www.detskiknigi.com, които през последните месеци прочетоха 3 от книгите в поредицата за Хенри, Рамона и Бийзъс.
Авторката на серията Бевърли Клиъри е известна като американската Астрид Линдгрен. Нейната поредица за Рамона и Хенри се продава в Щатите в милиони екземпляри. Пакостите на малките беладжии вече са известни и в цял свят. По „Бийзъс и Рамона” има филм с любимката на тийнейджърите Селена Гомес.

Другата седмица – на 12 април, авторката навършва 97 години. На този ден малките български читатели на книгите й, които през последните месеци се включиха в читателска щафета за стимулиране на четенето, организирана от сайта detskiknigi.com, ще получат награди за всеотдайността си към книгите.

Според регламента на играта през последните 5 месеца малките почитатели на героите на Бевърли Клиъри трябваше да прочетат 3 книги на американската писателка. След това те подадоха форма за участие, подписана от учител, родител или библиотекар, които удостоверяват, че детето е прочело книгите. На празника участниците ще получат почетна значка, а някой от тях ще грабне голямата награда – електронен четец.

Тези, които са развихрили въображението си и са пратили рисунки и свои читателски дневници, ще получат специални награди. Тази година децата, които се включиха в читателската щафета, са над 500.

Сподели в: