Хензел и Гретел“ в Софийска опера и балет“

Софийската опера и балет ще предложи на своята най-млада аудитория до края на месец феврурари 2008 "Хензел и Гретел" – опера-приказка от Енгелберт Хумпердинк. Датите, на които можете да видите операта са 22 февруари (петък) и 23 февруари (събота) 2008 г. от 11.30 до 12.40 ч.

Енгелберт Хумпердинк започва работа по „Хензел и Гретел” през 1890 г. по поръчка на своята сестра, която иска от него музика за изпълнение на пиано (за своите деца). Композиторът пише операта, базирайки се на сюжета на приказката на Братя Грим, като зингшпил, който се състои от 16 песни и акомпанимент на пиано. Няколко месеца по-късно представя произведението. Почти незабавно се заема с оркестрацията на операта. След близо три години Рихард Щраус споделя: „майсторско произведение от висока класа….всички в него е оригинално, ново и много немско…”

Първото представление на „Хензел и Гретел” е на 23 декември 1893г. в Дворцовия театър на Ваймар под диригентството на Рихард Щраус. „Хензел и Гретел” впечатлява с оригиналния синтез от Вагнерови техники и традиционния немски автентичен песенен фолклор и има поразителен успех. Още през 1923 година е първата цяла опера записана от радиото (от Ковънт гардън, Лондон), а 11 години по-късно е за първи път директно излъчена от Метрополитен опера, Ню Йорк. Това за съжаление се случва в периода, когато композиторът има вече много здравословни проблеми и в края на живота си е напълно глух. Следват спектакли, дирижирани от Херман Леви и Феликс Мотл. С голям успех операта се играе и днес в редица световни оперни театри.

Енгелберт Хумпердинк е известен немски композитор, основоположник на жанра късно-романтична опера-приказка, предшественик на Рихард Щраус и подражател на Вагнер. Хумпердинк търси в приказния музикален жанр нова територия за експериментиране в областта на музикалната драматургия. Неговите опери „Хензел и Гретел”, „Синовете на царя”, „Розаспина”, „Брак без желание” – дирижирана от Рихард Щраус в Берлинската опера, „Сън през Коледната нощ”, „Ловджийката” и „Гаудеамос” разкриват един естествен и неосквернен свят, чийто музикален език дълбоко в себе си носи музикалното наследство на Моцарт с влияния на Брукнер и Брамс.

Либрето: Аделайд Вете
Превод: Мариана Джевлекова, Милен Паунов

Действащи лица и изпълнители:

Хензел      Благовеста Мекки-Цветкова, Вера Гиргинова
Гретел     Надя Колева
Баща    Емил Угринов, Живко Пранчев, Стоян Балабанов
Майка    Румяна Петрова, Стефка Минева
Вещица     Иванка Нинова

Диригент: Григор Паликаров
Режисьор: Юлия Кръстева
Помощник-режисьор Вера Белева
Корепетитори: Вяра Шуперлиева, Ивайло Иванов

Сподели в: