Хеликон“ за 2007 г. спечелиха Емил Андреев и Веселин Бранев“

Вчера, 19 декември (сряда) 2007 г. в книжарница Хеликон (Витоша, бул. Патриарх Евтимий 68) се състоя шестото издание по връчването на награда “Хеликон” за нова българска художествена литература.
 
Литературната награда „Хеликон“ е едно от най-престижните отличия за белетристика. Това, което я отличава от другите награди, е широкият жанров диапазон на номинациите, дванадесетте им броя и това, че те се правят за текущата година – преди мнението на пазара и критиката.

Жури в състав поетът и преводач Георги Борисов, литературоведите проф. Милена Кирова и доц. Владимир Трендафилов, журналистката Галина Спасова и критикът Йордан Ефтимов присъдиха наградата за съвременна българска художествена проза "Хеликон" 2007 за "Проклятието на жабата" от Емил Андреев. Книгата е отличена за "приноса в представянето на европейските измерения на българския провинциален човек и предаденото с мекота възхищение от любовта и музиката като опори на хуманността". Под художествена проза журито разбира фикцията, поясни Йордан Ефтимов.

Мемоарната книга на Веселин Бранев "Следеният човек", на издателство "Фама", получи специално учредената тази година от журито извънредна награда за документалистика.

Членовете на журито тази година са прочели 102 книги (романи, сборници с разкази и новели), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници "Хеликон". От тях на четири етапа – според годишните сезони – са били номинирани 12 книги от 11 писатели.

Издателството с най-много номинирани книги (четири) тази година е "Сиела".

Най-голям читателски интерес и най-продавани от книжарници "Хеликон" от номинираните книги са: "Черната кутия" на Алек Попов, "30 неизвинени" на Ваня Щерева и "Твоето име е жена" на Стефан Кисьов.

Пластично наградата се изразява в бронзово орле, дело на писателя-склуптор Евгени Кузманов и парична премия от 2000 лв.

Номинациите за награда Хеликон 2007 са, както следва:
Зимни номинации
1. Вътрешната стая – Керана Ангелова, ИК Знаци
2. Анонимни снайперисти – Палми Ранчев, изд.Фама
3. Проклятието на жабата – Емил Андреев, изд.Сиела
Пролетни номинации
4. Твоето име е жена – Стефан Кисьов, изд.Ера
5. Ледовете – Анна Топалджикова, изд.Сиела
6. Брокат и парцали – Иван Голев, изд.Зенит

Летни номинации
7. Черната кутия – Алек Попов, изд.Захарий Стоянов
8. Яловата вдовица – Бойка Асиова, изд.Жанет 45
9. 30 неизвинени – Ваня Щерева, изд.Сиела

Есенни номинации

10. Малко късмет за по-късно – Палми Ранчев, изд.Фама
11. Картографирането на рая – Влади Киров, изд.Изток-Запад
12. Арката – Здравка Евтимова, изд. Сиела
 

Сподели в: