Харуки Мураками – съвременна Япония, с вкус на Кафка

Хроника на птицата с пружина – последният роман на нашумелия японски автор Харуки Мураками отново ни среща с котки, риби, неща, случващи се едновременно в две (или повече) измерения. Търсенето на себе си е основен мотив – кой съм аз, защо съм, защо се случват нещата около мен, защо жена ми ме напусна. Търсене, търсене.

Още няколко дребни детайла, които могат да предизвикат и най-претенциозният или търсещ различното читател да вземе книгата в ръце – кладенец, който е сух и накрая се напълва изневиделица; няколко еротични момента; исторически елементи от Втората Световна; съвременна Япония, потънала в проблемите на своето ежедневие и забързан ход, и спрелият човек, който гледа преминаващите наоколо.

Мистика и модернизъм, японски мироглед, с вкус на Кафка – това е излъчването на Хроника на птицата с пружина, както и на Спутник, моя любов, Норвежка гора и Кафка на плажа – останалите заглавия на Харуки Мураками с превод на български.

За жалост преводът е през английски, а не директно от японски, което вероятно отнема част от чара на думите.

И няколко думи за автора – роден е през 1949-та година в Киото, Япония. От дете е завладян от Западната култура. Учи театрални изкуства. Започва да пише на 29 години, като същевременно 7 години държи малък джаз бар в Токио. Носител е на наградата “Франц Кафка” (2006 г.).

Сподели в: