Хартия от дънки показаха в новооткритата "Работилница за ръчна изработка на хартия" в София

На 30 септември 2008 г. в Музея на земята и хората беше открита експозиция на единствената в България “Работилница за ръчна изработка на хартия и отпечатване на графики от преса от епохата на Гутенберг”.

Инициатори са Людмила Клячева, Венцислав Стоянов и художникът Недко Недков, които с лични средства организират всичко. Изложбата ще бъде постоянно действаща с любезното съдействие на музея. Предстои да бъде обучен специален човек от персонала, който ще прави демонстрации, когато има групи.

Людмила Клячева, една от инициаторите, учителка в  „Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникации А. С. Попов”, споделя: „Забелязвам напоследък, че децата не четат, а повече време прекарват пред компютъра. Затова реших по някакъв начин да ги върна в миналото. Да видят откъде са тръгнали първите страници, как се е произвеждала хартията, как се печати на преса – знаете, че Гутенберг е отпечатил Библията, редейки буква по буква.
Имаше доста ученици на откриването, което много ме зарадва. Дано да има повече любопитни и любознателни хора, на които изложбата да върне любовта към книгата.”

Художникът Недко Недков от Добрич показа на публиката как се ражда хартията – от кашата до тънкия лист, залепен на памучно платно, докато изсъхне на простора. След това той отпечати гравюра на икона по метода на старопечатните книги.

Сред най-любопитните експонати са лист хартия, направен от дънки и лист от коприва.

За доброто настроение малък концерт изнесе вокалистката на група „Гранулом” Надя Валентинова.

Сподели в: