Хартиени дантели от Украйна

Изложбата „Дантелено чудо от хартияˮ ще покана от 30 август, вторник от 18:00 в Националния етнографски музей към БАН. Експозицията е по по повод 25 г. от Независимостта на Украйна и ще бъде открита от посланика на Република Украйна Негово превъзходителство г-н Микола Балтажи и от директора на ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Петко Христов.

Сред различните видове на украинското народно декоративно изкуство, което има дълбока и богата традиция, важно място заема художественото изрязване от хартия (на украински – „витинанкаˮ).

Изкуството представлява орнаментално изрязани изделия от тънка хартия, които са украсявали интериора на традиционното украинско жилище. “Витинанката” е своеобразна дантела от хартия, на която присъстват флорални, зооморфни, атропоморфни и тематични приказни, старинни и обредни мотиви. Изрязват се с ножица или нож, от бяла или цветна хартия, прегъната няколко пъти. Украинците традиционно ги използват за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци, етажерки, комини, печки, както преди празници така и във всекидневния живот.

Днес активно се популяризира този вид народно творчество от майстори, които са съхранили и развиват традицията. Съвременните изделия изрязани от хартия вече не са предназначени само за украса на дома – те се представят на изложби, допълват интериора на обществени сгради, превръщат се в част от полиграфическата продукция, елементи от пощенските картички и календари, оригинално допълнение към декора на театрални постановки и др.

Изложбата „Дантелено чудо от хартияˮ, създадена от Днепропетровска къща на изкуствата, открива възможност да се запознаем с различни авторски стилове на това изкуство.

Експозицията в Националния етнографски музей представя около 70 изделия, изрязани от хартия, най-доброто от различни майстори на този занаят. В тези произведения са изразени най-характерните за Поднепровието мотиви, техники и форми. Изложбата е художественият подарък от украинците за българската публика по повод двайсет и петата годишнина от независимостта на Украйна. В изложбата бъде прожектиран филм за украинската независимост.

Представените изделия от хартия имат своята особена художествена структура, орнаментика и техника. Изложбата добре илюстрира различните мотиви на този тип изкуство:
– света на растителни форми, стилизирани цветя;
– старинните символи, народните традиции, празници и обреди;
– антропоморфни мотиви;
– зооморфни образи, често фантастинчни;
– сюжетно-тематични композии на литературни творби. 

Местните особености на изделията са представени най-изразително в творчеството на представителя на Националния съюз на майсторите на народно изкуство на Украйна – Наталия Авдеенко. Тя принадлежи към творческо семейство, в което това изкуство се практикува вече трето поколение. В творбите си тя следва най-добрите традиции, присъщи на петрикивската „витинанкаˮ. Наталия Aвдеенко показва сгънати хартиени декорации –сложни мащабни произведения на изкуството, създадени от отделни орнаментални елементи, хармонично съчетани помежду си и подредени в единна декорация.

Творческото наследство на професионалния художник Андрий Пушкарьов е пример за друг начин на развитие на “витинанки”. Майсторът съчетава постиженията на народните хартиени декорации, съчетавайки ги с апликация и графика. Неговият авторски почерк включва и оцветяване на хартията с восъчни пастели, както при графичното изкуство. Освен с технологични иновации, художникът експериментира в композиционните сюжети. Образите на неговите изделия са ангели, казаци, жени-пазителки, коне. За тях са характерни схематичност, сдържана стилизация, прецизна отчетлива контурно-силуетна форма, асиметрия, ритъм на дребния щрих, ограничена цветова гама.

Посетителите на изложбата ще останат очаровани от разнообразието на невероятното украинско дантелено чудо от хартия, сътворено от тези и други майстори.Творчеството им носи в себе си дълбока традиция и е белег за високата орнаментална култура на украинския народ. Най-вече тези изваяни от хартия чудеса са носители на добрата енергия и топлината на ръцете на техните създатели.

Ръководител на проекта е изкуствоведът Валентина Слобода, куратор на изложбата е д-р Анита Комитска от ИЕФЕМ – БАН.

Сподели в: