"Хартиеният принц" – роман за деца и възрастни от Владислава Войнович

На 11 август на книжния пазар ще излезе „Хартиеният принц“ – един топъл и красив роман за деца (и възрастни), дело на сръбската авторка Владислава Войнович.

„Хартиеният принц“ (издателство "Колибри", превод: Русанка Ляпова, стр. 200, цена: 12 лв.) ни потапя в големия свят на малката Юлия, за да ни увери, че децата са малки само привидно – в очите на възрастните. Авторката разказва живо и увлекателно за отношенията между поколенията, за това колко е важно да разпознаваме доброто и злото, както и че всяка възраст носи своите житейски уроци, ако имаме смелостта да се учим и не стоим със скръстени ръце пред трудностите. Откъс от книгата прочетете тук.

Децата са малки само в очите на възрастните. Като се гледат помежду си или в огледалото, виждат, че изобщо не са малки.
„Хартиеният принц” е първият роман за деца на сръбската писателка Владислава Войнович, която обича предизвикателствата и опитите в различни жанрове – стихотворения, романи, драми, сценарии, есета, вестникарски статии и филмова критика.

Във всички тях тя остава вярна на идеята, че най-хубаво е да научаваме новите неща, докато се забавляваме, затова написаното от нея се радва на голям читателски интерес.

По книгата „Хартиеният принц“ е заснет детски късометражен филм (2005), спечелил първа награда на 52-рия Белградски фестивал за късометражни и документални филми, а по-късно по него е направена и игрална версия. В романа си Владислава Войнович разказва живо и увлекателно, от името на своята малка героиня Юлия, за отношенията между възрастни и деца, за това колко е важно да разпознаваме доброто и злото, както и че всяка възраст носи своите житейски уроци, ако имаме смелостта да се учим и не стоим със скръстени ръце пред трудностите

Владислава Войнович е сръбска авторка, сценарист и филмов продуцент, родена през 1965 г. Завършва социология в Белградския университет, а по-късно и творческо писане за театър, кино, радио и телевизия. „Хартиеният принц” е нейният дебютен роман за деца, екранизиран с голям успех.

Сподели в: