Хари Потър и орденът на феникса

Лятото е било дълго и самотно за Хари Потър, докато той очаква петата си година в училището за магьосничеството Хогуортс. Не стига, че трябва да понесе съжителството с омразните Дърсли, но не е получил дори една бележка от неговите съученици и най-близки приятели, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър. И няма нито вест от който и да е след конфронтацията със злия Лорд Волдемор. Единственото писмо, което пристига, съобщава, че Хари ще бъде изгонен от Хогуортс за неправилно използване на магия извън училището и в присъствието на друг човек, неговият противен братовчед, Дъдли. Никъде не се споменава, че това е било самозащита срещу непровокирана и необяснима атака от двама магове.

Единствената надежда на Хари е да успее да се защити пред съд, ръководен от Министъра на магията, Корнелиус Фюдж, който има своите причини да желае отстраняването на младия магьосник. За огромно съжаление на Фюдж, Хари е оправдан благодарение на намесата на многоуважавания директор на Хогуортс, Aлбъс Дъмбълдор – но неговото връщане в Хогуортс за първи път го кара да се чуства несигурен. Хари разбира, че голяма част от обществото от магьосници вярва, че историята за скорошната среща с Волдемор е пълна лъжа, поставяйки неговата чесност под въпрос.

Чувствайки се игнориран и сам, Хари е обзет от кошмари, които сякаш предсказват зловещи събития. Нещата се влошават, когато единственият човек, от чийто съвет има нужда, професор Дъмбълдор, неочаквано се дистанцира от объркания и наранен млад магьосник.

Междувременно в усилието си да наблюдава Дъмбълдор и едновременно с това да пази студентите на Хогуортс – особено Хари – под око, Фюдж назначава нова защита срещу учителя по тъмни изкуства, двуличния професор Долорес Ъмбридж. Но одобреният от министерството курс по отбранителната магия на професор Ъмбридж не успява да подготви младите магьосници за сблъсъка с тъмните сили, които заплашват сигурността им. Ето защо Хари решава да вземе нещата в свои ръце и започва да се среща тайно с малка група студенти, които наричат себе си “Армията на Дъмбълдор” и подготвя смелите млади магьосници за необикновената битка, която им предстои.

‘Warner Bros. Pictures’ представят една продукция на Heyday Films Production – “Хари Потър и орденът на Феникса”. Във филма участват Даниел Радклиф, Рупърт Гринт, Ема Уотсън, Хелена Бонам Картър, Роби Колтрейн, Ралф Файнс, Уоруик Дейвис, Майкъл Гамбън, Брендън Глийсън, Ричард Грифитс, Джейсън Айзък, Гари Олдман, Алън Рикман, Фиона Шоу, Маги Смит, Имелда Стаунтън, Дейвид Тюлис, Ема Томпсън и Джули Уолтърс.

Филмът е режисиран от Дейвид Йейтс и с продуценти Дейвид Хейман и Дейвид Барън. Майкъл Голдънберг е написал сценария, базиран на романа на Дж. К. Роулинг. Продукцията е заснета от Славомир Иджиак, декорите са създадени от Стюарт Кейг, монтажа е направен от редактора Марк Дей, костюмите са създадени от дизайнера Джани Темим, а музиката – от Никълас Хупър.

Премиерата на филма в България е на 20 юли тази година.

Сподели в: