Хан Кубрат събира потомците си в село Малое Перещипино

На 17 септември 2011 г. в село Малое Перещипино, Полтавска област, Украйна ще се състои празник във връзка с 10-годишнинита от установяването на паметника на хан Кубрат. Организатор е редакцията на  Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край”, който обяви сред своите читатели 2011 за година на Стара Велика България.

Празничният събор ще протече под мотото "Кубрат събира потомците си". Програмата включва:

1. Тържествено откриване — митинг
2. Вдигане Знамето на хан Кубрат, любезно предоставено от гр. Панагюрище, България, специално извезано от голяма родолюбка
3. Посещение на Музея в селото и връчване Знамето на хан Кубрат, други подаръци.
4. Кръгла маса на тема: “Стара Велика България и нейните потомци”.

В Събора ще вземат участие представители от Посолството на Р България в Украйна, Генералното Консулство на Р България в Одеса, представители от администрацията на Полтавска и Одеска област, учени, работещи по темата “Стара Велика България”, родолюбци — българи от цяла Украйна, а също представители от татарски, чувашки, кримско-татарски етноси, идентифициращи се като потомци на Хан Кубрат.

Паметникът е издигнат  по инициатива на редакцията на в. “Роден край”. В мащабната организация се включиха активно депутатът на Върховната Рада на Украйна от III свикване Николай Габер и екипът на вестника.

"Едно от важните събития, което символизира укрепването на българското самосъзнание и утвърждава чувството за самоидентификация на българите е установяването през 2001 г. паметника на Хан Кубрат (мястото
на неговото погребение и откритото в началото на миналия век съкровище) в с. Малое Перещепино, Полтавска област, Украйна. – разказват организаторите. – Считаме, че това мероприятие ще допринесе за утвърждаване историческата истина, с което българското самочувствие и гордостта за произхода ни ще разшири и укрепи имиджа на България и българщината."

Редакцията на в. “Роден край” с всяко свое действие отстоява мотото на вестника — “Българи да си останем”. Съборът в с. Малое Перещепино още веднъж ще потвърди основния им ориентир.

Прочетете още:
 Завърши първата част от инициативата "Да преброим паметниците на Левски"

Сподели в: