Хайде на Лодки

Може да си мислите, че тук ще става дума за мероприятие по гребане на Панчарево или приключение в открито море. Само че сте в грешка. Посветените в любопитните места из софийските дебри знаят, че “Лодки” е едно доста непретенциозно и в същото време интригуващо малко ъндърграунд заведение в Борисовата градина, ако изобщо може да се нарече заведение. Намира се малко встрани от Картинга в парка и новия битов ресторант Весело село.

Ако не сте във ваканция извън столицата, търсите къде вечер да изпиете по нещо с приятели на открито на броени метри от гората и сте фен на алтернативната музика, “Лодки” е вашето място. Всяко лято от много години насам, дори София да изглежда пуста по това време на годината, “Лодки” се превръща в гъмжило от шарена маса от хора.

Ако никога не сте били на “Лодки”, сигурно се чудите откъде това чудновато име. То е свързано с някогашното предназначение на терена, където понастоящем се помещава заведението: Това е тревна площ, прорязана с извиващи се улеи, които преди доста години (по тоталитарно време) бяха пълни с вода. По тях усмихнати деца управляваха дървени лодки с помощта на къси гребла, а майките им ги наблюдаваха с гордост.

Днес колибката, където се продаваха билетите, се е трансформирала в бар, тревата почти отсъства, а улеите се пълнят с компании от най-различен вид. Присъстват фенове на всякакви музикални течения – последователи на пънка, метала, хип-хопа, хардкора, или просто хора с разнообразни интереси, дошли да се забавляват. По тревата има и няколко дървени маси с пейки, както и няколко пластмасови маси около бара. За да си намерите места на тях обаче, трябва да дойдете още преди 20 ч., защото по-късно може да се окаже трудно да откриете собствените си приятели сред насъбралото се множество.

С какво това място е по-различно от останалите? Да, вярно е, че цените са по-високи, отколкото бихте очаквали, когато се налага да седнете почти на земята. Заведението е на самообслужване и можете доста да чакате на опашка, докато се доредите до един от двата бара за питие (храна не се предлага). Също така е възможно да ви нахапят комари (спомнете си, че се намирате почти в гората), а и тоалетната не е цвете за мирисане (тоест – запушете си носа). И все пак плюсовете май успяват да преборят минусите – всекидневният наплив от млади хора го доказва.

Причините да предпочетете “Лодки” пред някоя пейка в парка или стандартен бар са няколко: възможността да се запознаете с нови весели хора, непринудената атмосфера на свобода и непукизъм – някои си носят одеала и мързеливо отпиват от студената биричка, други танцуват наоколо под звуците на весело реге или ска, случва се и някоя групичка да се отдели настрани и да пее песни под съпровода на китара, ако се е отегчила от поредицата етно миксове, долитащи откъм колибата. Като добавим гостуващите диджеи, които пускат сетове и фенерите, осветяващи приятно поляната, може да се каже, че вечер “Лодки” се превръща в едно наистина уютно място, създаващо настроение на открито сред природата. Къде другаде го има това в центъра на София?

Сподели в: