Хавиер Качо "Амундсен- Скот: дуел на Антарктида"

През декември 2011 и януари 2012 г. се навършват сто години, откакто изследователите Амундсен и Скот, всеки със своя експедиция, стъпват на Южния полюс. Същевременно честваме и 20 години от първата българска експедиция на Ледения континент.

По повод двойната годишнина в Институт Сервантес-София на 5 декември от 18.00 ч. ще се състои лекция и представяне на книгата на Хавиер Качо "Амундсен- Скот: дуел на Антарктида" (издателство "Сиела"). Предговорът на книгата е от проф. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт, а послеписът е на писателя Емил Андреев.

"Амундсен-Скот: дуел на Антарктида" е най-пълният разказ на испански и на български език за една действителна епопея и борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже – Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и опасен поход в историята. Подвигът им, удивил тогавашното общество, за времето си е последното голямо предизвикателство пред човека на нашата планета.

Сподели в: