Функция: чайник“ в галерия Сариев „

От 18 декември – 31 януари в галерия "Сариев" представя изложбата "Функция: чайник".

Декември месец и следновогодишните празници в галерия "Сариев" традиционно са посветени на функцията на предмети, с които сме свикнали и без които не можем. След коледната изложба “Функция: Чаша” през 2006, тази година Галерия Сариев търси функцията на друг празничен или просто ежедневен предмет – чайника.

Предизвикателен и маниерен обект като употреба, чайникът има от векове задачата, да бъде част от церемониалното или ритуалното ежедневно обслужване. Като форма и смисъл, той носи скритите подтексти на приобщаване, дзен-освобождаване, осмисляне и забавяне на битовото. 

Освен функцията да ни стопли и събуди в настъпващите празници, чайникът е интересен като обект със съставената си от малки подфункции форма – тази на дръжката, чучурчето, цедката и тялото. Разказването или стилизирането на тези отношения в чайника са въпрос на една от вечните теми на керамиката. Чайниците до голяма степен са демонстрация на естетиката и авторските виждания на твореца. Независимо дали функционалния “Конструктивистичен чайник” от 1923 на Казимир Малевич или чайниците-обекти посветени на трагедиите на 20-ти век “Сърце Чайник: Хирошима”, “Решенията на 20-ти век” на Ричард Ноткин, авторските чайници са преди всичко обект на субекта и обекти за субекти.

В галерия "Сариев" ще бъдат показани чайници на авторите: Красимир Джидров, Моника Попова, Георги Георгиев, Яна Юнакова, Рада Дичева, Димитър Петров, Елена Виденова, Екатерина Лашова и нейното студио.
Празничните картички на галерия "Сариев" тази зима, за да ни бъде топло, уютно и любопитно са отново триизмерни, малки, меки обекти на Росен Рашев – Рошпака.

Сподели в: