Фуджико Хеминг ще дари хонорара си на столичната Зоологическа градина

Следващият концерт от Европейският музикален фестивал е на 11 март (вторник) 2008 г. в зала “България”. Участват оркестъра на Класик ФМ М-Тел, солисти: Васко Василев, цигулка  и Фуджико Хеминг, пиано
Програмата включва: П. И. Чайковски – Концерт за цигулкаи оркестър, Л. ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър №5.

Една от най-успешните съвременни представителки на японското клавирно изкуство – Фуджико Хеминг пристига в България, по покана на Кантус Фирмус, Класик ФМ и М-Тел за концерт от програмата на Европейския музикален фестивал. Тя ще си партнира с обичания български цигулар Васко Василев, концертмайстор на кралската опера на Великобритания – „Ковънт Гардън”. На 9 март, Фуджико ще посети софийската Зоологическа градина, за да дари хонорара си от концерта – 3000 евро за животните в зоопарка. В момента друг нейн съгражданин работи там по изграждането, на първата на Балканите, традиционна японска градина. Тази година софийския зоопарк ще навърши 120 години. Японската пианистка е изключително привързана към животните, отглежда 40 котки и сама инициира даряването на хонорара си.

Фуджико Хеминг е известна с брилянтната си техника и музикалност, високо оценени от италианския композитор и диригент Бруно Мадерна и от пианистите Шура Черкаски и Паул Бадура Шкода – неин учител и настойник по време на следването й във Виена.  От 1999 година насам тя продуцира 19 изключително продавани компактдиска, някои от които получават награди като Японски Златен Диск за Класически албуми за 2000 и 2001 година. През 2003 излиза първият й компактдиск за Decca, а година по-рано (през 2002) се състои първото й европейско турне с девет концерта в седем държави. В него пианистката солира на Оркестър Ламурьо, с диригент Ютака Садо в Париж. Следва покана 16 концерта с Московската филхармония и диригент Юрий Симонов, които я превръщат в звезда от най-висок ранг.

Васко Василев


Най-младият концертмайстор в историята на британската кралска опера “Ковънт Гардън”, Васко Василев е роден през 1970  в София. Започва първите си уроци по цигулка едва 4-годишен, а на 9 записва албум със Софийската филхармония. Една година по-късно вече следва в Централното музикално училище в Москва, възпитало някои от най-добрите изпълнители в света.

През 1988 Васко се премества в Лондон и само за една година печели няколко престижни европейски награди, вкл. и на името на Николо Паганини. В британската столица той прави следдипломна квалификация в Кралския музикален колеж, а през 1994 г. печели конкурс за концертмайстор в Лондонската опера “Ковънт Гардън” и става нейн солист и артистичен директор. Следват концерти по фестивали във Великобритания, Испания, Италия, Китай, Япония, Щатите и др.

Васко Василев е създател и лидер на своя собствена група – квартетът "Лауреат", в който участват само носители на престижни международни награди. Друг негов проект е Voodoo Orchestra, известен и под името Super Girls Orchestra – млада и красива формация от талантливи музикантки. Той работи също със Солистите на „Ковънт Гардън”, които са част от състава на Оркестъра на кралската опера в Лондон – ансамбъл формиран през 1946 под името „Ковънт Гардън Оркестър

Още по темата

Сподели в: