Френски хор ще изнесе у нас благотворителен концерт в полза на ветераните на музикалното изкуство

Френският хор "Ла Метриз Сен Луи дьо Гонзак" ще участва във великденскиия благотворителен концерт в полза на ветераните на музикалното изкуство. Той ще бъде на 22 април 2008 г. в зала "България".

Под патронажа на Н.Пр. Посланика на република Франция у нас г-н Етиен дьо Понсен, неговата съпруга г-жа Каролин дьо Понсен, със съдействието на Френския културен институт и музикална къща “Престо” за първи път от 25 години насам в  България ще гостува хорът от Париж. Формацията е към училището "Ла Метриз Сен Луи дьо Гонзак". Диригент е композиторът Реми Гусо. Хорът е на нивото на най-добрите френски и европейски ансамбли от този тип.

В концерта ще участват още българската вокална формация "Децата на Орфей" – с художествен ръководител Венеция Караманова, цигуларката Дарина Малеева и камерен оркестър "Престисимо" – с диригент Петър Димитров. В програмата ще прозвучат "Меса брев" от Лео Делиб, Il favoritto от Антонио Вивалди и "Малка нощна музика" от Волфганг Амадеус Моцарт.  

Хорът "Ла Метриз Сен Луи дьо Гонзак" има около 100 членове и функционира като няколко отделни формации – детска и младежка. Целта е да се обучават надарени аматьори, които истински обичат пеенето. Членовете на всеки хор се подготвят вокално на малки групи или индивидуално. Те изпълняват хорови композиции, оратории и откъси от опери. Репертоарът се простира от грегорианска до съвременна музика, включвайки творби като реквиемите на Моцарт и Форе, Коледна оратория на
Й.С. Бах, ораторията "Месия" на Хендел, "Малка тържествена меса" на Росини и др.
Вдъхновената и всеотдайна работа на диригента и композитора Реми Гусо дава своите резултати. Хорът "Ла Метриз" участва в многобройни музикални форуми във Франция и чужбина: Ангулем, Кемпер, Ливан, Рим и др. Негови изпъления са излъчвани в културните програми на Френското радио. "Ла Метриз" изнася редовно концерти в различни катедрали в Париж, партнира на именити певци като Мари Клер Ален, Венсан Варние, Гаетан Прувост, изявява се с Камерния оркестър на Версай, Пражкия оркестър "Дворжак" и др.

Музикалният директор на хора – Реми Гусо е учил виолончело, хармония и контрапункт в Руан, Страсбург и Париж. Още в началото на своята кариера той се ориентира към дирижиране и композиция. След контактите с Шаноан Русел и Емил Мартен той се отдава на очарованието на грегорианската и сакрална музика. Бил е последователно диригент на хор "Сент Есташ", хора на Радио Франс (1976-1979), музикален директор на Френската филхармония (1986-1989), композитор и диригент на "Ла Метриз". Реми Гусо дирижира както симфонична музика, така и опери и оратории. В момента работи като диригент във Франция и в чужбина, композира най-вече сакрална музика и опера, където е признат за най-креативния творец от своята генерация.

Цигуларката Дарина Малеева свързва живота и кариерата си с Франция. Тя е удостоена с престижната награда Charles Oulmont de la Fondation de France зa гoлeми пoстижения в oблaсттa нa музиkaтa, която й е връчена от Пиер Карден в Париж през 2001 година. Носител е на Голямата награда на Международния конкурс за испанска музика в София (2003) и на Първа награда на Международния конкурс "Музиката и Земята" (2006). Изнася концерти като солист и камерен изпълнител в България, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Швеция, Гърция, Германия, Япония и САЩ.

Дарина Малеева и пианистът Пиетро Гали представят световната премиера на цялостното творчество за цигулка и пиано на Цезар Франк на фестивала Piano Roi в Брантом (Франция) през 2001. Тя е откривателка на пиесата "Меланхолия" от Франк, публикувана от френското издателство Henry Lemoine под нейна редакция през 2002 година. Цигулаката осъществява световни премиери на много съвременни творби, някои посветени на самата нея като: Давид  Лампел – Концерт за цигулка и оркестър, Жан-Бернар Бошан – "Вариации върху една българска тема" и др. Дарина Малеева е работила с преподавателите проф. Роланд Догарей (Висша консерватория в Париж), проф. Деви Ерлих (Ecole Normale de Musique de Paris) проф. Гинка Гичкова (НМА в София), проф. Ев. Арабаджиева, проф. Петър Христосков. Участвала е в майсторски класове с проф. Дина Шнайдерман, проф.Сергей Кравченко, проф. Ангел Станков.
Дарина Малеева специализиpa барокова кaмepна музика в Университета за музика и театър в Берн–Биен (Швейцария). Получава квалификационно-образователна степен магистър в Университета Париж VIII. Oт 2007 година е асистент по камерна музика в НМА „П. Владигеров”.
 

Сподели в: