Френски филми през юни

Летни прожекции – Френски институт

Начало 19 часа
Вход свободен
Филмите са субтитрирани на английски език

Вторник, 5 юни – “Живият свят” на режисьора Йожен Грийн, 2003, 75 мин.
Един небръснат човекоядец е заключил две деца в кухненския шкаф и иска да напъди съпругата си – вегетарианка, за да се ожени за младата пленница, затворена в параклиса.
Двама рицари се втурват да го преборят. Единият си има лъв, другият няма, но и двамата носят джинси. Историята се развива в наши дни и е изключително актуална комедия.

Вторник, 12 юни – “Клара и аз” на режисьора Арно Виар, 2004, 86 мин.
С участието на : Жюли Кайе, Жюлиен Боасьолие
Антоан е на 33. Идеалист и вечно недоволен, той все търси голямата любов. Естествената лекота, с която кръстосва Париж, вече трудно прикрива самотата му. В един прекрасен ден Антоан среща Клара: красива, свободна и щедра. Тя преминава от безгрижното към сериозното поведение с такова очарование, че Антоан не е в състояние да й устои. Двамата са създадени един за друг и никога не са преживявали подобна връзка. Ала животът е сложно нещо и ги подлага на изпитания, за които те се оказват неподготвени.

Вторник, 19 юни – “Историята на Мари и Жюлиен” на режисьора Жак Ривет, 2003, 145 мин.
С участието на : Еманюел Беар, Ан Броше
Четиридесетгодишният часовникар Жюлиен е неудачник с разрушителни наклонности. Решил е да изнудва богатата и красива госпожа X. Въпреки че знае всичко за нейните далавери със старинни предмети, той е в пълно неведение относно най-опасната й тайна, която я свързва с великолепната Мари. Жюлиен се е запознал с Мари преди година и сега я среща отново.
Той, разбира се, забелязва странностите в поведението на Мари. С всеки изминал ден тя се влюбва все повече в Жюлиен, но сякаш не изпитва радост. Каква ли е тази отвратителна тайна ? Жюлиен, който вече е преоткрил радостта от живота, е готов на всичко, за да разбули мистерията и да помогне на Мари да излезе от това състояние.

Вторник, 26 юни – “Бандата от дрогерията” на режисьора Франсоа Армане, 2002, 93 мин.
С участието на : Алис Талиони, Тиери Лермит
През шейсетте години хлапетата от дрогерията са най-издокараните и най-самонадеяните, със самочувствието на откриватели на колелото. Свалки, заведения, марихуана, ваканция по плажовете на Нормандия, истинска и престорена любов – Филип и Марк правят какво ли не. Шарлот и Натали също не скучаят. Възпитание на чувствата преди майските събития от 1968 на фона на музиката на Отис Рединг и “Анималс”. Скучаеща Франция иска да се забавлява.

Сподели в: