Френската писателка Лоранс Плазне идва в София

На 16 март, понеделник, от 19:00 ч. във Френския културен институт френската писателка Лоранс Плазне ще се срещне с читатели, за да представи романа си "Любовта единствена", Издателство "Колибри".

Изящната драма „Любовта единствена“ излезе на литературния пазар у нас на 2 февруари в превод на Галина Меламед.Творбата впечатлява с оригиналния си, поетичен език и психологически финия прочит на една необикновена любовна връзка, която се случва преди няколко столетия. Госпожица Д’Албрехт е петнайсетгодишна, господин Дьо Рамон няма възраст. Двамата се събират и разделят, и обичат, и мразят, и изживяват съвършената любов, преди той да я напусне завинаги, а тя да изгуби детето си и да се отдаде на самотно и аскетично съществуване.

Лоранс Плазне разказва странната и покъртителна любовна история между благородната девойка и нейния учител с дълбок усет за тънкия психологически детайл, обръщайки се към най-неизследваните страни на най-романтичното човешко чувство. А изчистеният й, едновременно поетичен и точен език, сравняван с езика на Мадам Дьо Лафайет, е без еквивалент в съвременната европейска литература.

Лоранс Плазне преподава френска литература в Сорбоната. Член е на френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и на френския Университетски институт. Чете страстно и пише от малка, но в орбитата на литературните звезди я изстрелва дебютният й роман – „Любовта единствена“. Високата оценка на творбата й носи наградата „Шарл Омон“ на Френската фондация (2005), а през 2012 г. Лоранс Плазне получава и Наградата за литература на Европейския съюз.

Срещата с нашумялата френска писателка се осъществява с любезното съдействие на програма „Творческа Европа“ на ЕС, Национален център за книгата на Франция CNL и Френски културен институт в София, в рамките на Франкофонските вечери в София 14-20 март.

Вход свободен!

Сподели в: