Френската актриса Изабел Юпер ще води журито на фестивала в Кан

Френската актриса Изабел Юпер, два пъти носителка на приза за най-добра актриса от Кан, ще оглавява международното 9-членно жури на тазгодишното 62-р издание на кинофестила в Кан. Престижният кинофорум ще се проведе в между 13-24 май 2009г.

Жените, които са оглавявали международното жури на фестивала преди нея са Лив Улман, Жана Моро и Франсоаз Саган. От около 80-те филма, в които се е снимала, 14 заглавия с участието на Изабел Юпер са били представяни в програмата на престижния фестивал.

През 2009 година на най-големия филмов пазар в Кан ще участва и амбициозната българска филмова продукция  – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Филмът на режисьора Стефан Командарев по бестселъра на Илия Троянов, се превърна в едно от кино-явленията на 2008 година – за шест месеца на екран, той вече е видян от повече от 20 000 зрители и e българският филм с най-дълго присъствие в Топ 20 на най-гледаните филми у нас. Творбата беше представена или предстои да участва в над 30 международни фестивала, има 10 международни награди и ще бъде разпространявана в 12 европейски държави, което е прецедент в историята на българското кино за последните 20 години.

Прожекцията на „Светът е голям…” ще бъде на 18 май от 20.00 часа в Двореца на киното (Palais B).

 

Сподели в: