Франческо Кафизо Квартет с концерт на София Джаз Пик

На 13 ноември 2007, от 19:30 часа, на сцената в зала 8 на НДК ще излязат музикантите от Франческо Кафизо Квартет. Концертът ще закрие есенното издание на фестивала София Джаз Пик, организиран от Кантус Фирмус и Джаз ФМ радио. В зала 8 на НДК ще излязат Франческо Кафизо (Francesco Cafiso) – саксофон, Алдо Дзунино (Aldo Zunino) – контрабас, Рикардо Аринини (Riccardo Arrighini) – пиано и Стефано Баньоли (Stefano Bagnoli) – барабани.

Франческо Кафизо е само на 18 години, но вече е свирил с редица известни музиканти. Самият Уинтън Марсалис е силно впечатлен от младия саксофонист и през 2003 го кани на съвместно турне.
Днес Франческо е отдаден изцяло на музиката и е посветен на това да се усъвършенства всеки ден. Той  все още е ученик, но знае какъв е пътят, който го очаква след като завърши училище. Зрителите на 13 ноември ще се убедят в едно – за Франческо ще се чува все повече и все по-често…

Франческо Кафизо е един от най-бързо развиващите се млади таланти в историята на джаза. Когато е едва на девет години, Франческо прави първите си стъпки, като работи със световноизвестни музиканти.
Срещата му с Уинтън Марсалис на джаз фестивала в Пескара, проведен на 8 юли 2003 г., е най-решаващият момент в кариерата на Франческо. Удивен от качествата му, Марсалис го кани в своя септет на европейското му турне през същата година и така Франческо получава възможност за изяви в най-престижните зали, в най-големите градове на Европа.

За да подобри своя английски, но най-вече за да практикува нови музикални стилове, Франческо заминава за Ню Орлиънс, където свири с Елис Марсалис, Джейсън Марсалис, Морис Браун и много други значими местни музиканти, като взима специални уроци от Алвин Батист.

През 2005г. списанието Swing, авторитетно японско издание за джаз музика, го удостоява с наградата „Нова звезда”, която се дава на изгряващи чуждестранни таланти. Веднага след това идва признанието от Top Jazz, допитване на италианското музикално списание, което определя саксофониста като най-добрия нов талант на годината.

Франческо е свирил с чудесни артисти като: Ханк Джоунс, Седар Уолтън, Мългрю Милър, Рони Матюс, Джими Коб, Бен Райли, Джо Ловано, Джордж Мраз, Енрико Рава, Джани Басо, Дадо Морони и много други италиански и американски музиканти.

Сподели в: