Франсоа Мориак прави аутопсия на човешката душа

„Ентусиаст“ издава забележителния му роман „Змийско кълбо“

След повече от трийсет години отсъствие от българския книжен пазар, „Ентусиаст“ издава романа на нобелиста Франсоа Мориак – „Змийско кълбо“. Книгата излиза в началото на месец март и е първо заглавие в новата поредица на издателството – Enthusiast Vintage. Поредицата ще включва специална селекция творби на утвърдени писатели, които са се превърнали в класика и заслужават да бъдат представени на българската аудитория по нов начин.

Романът „Змийско кълбо“ е признат за един от шедьоврите на френската литература. В своята книга Франсоа Мориак прави забележителна аутопсия на човешкото сърце. „Змийско кълбо“ е дълбоко психологически и разтърсващ роман, който разкрива тъмната страна на човешката душата, завладяна от желанието за отмъщение. Разказ за преходността и неочакваните обрати на човешкия живот, за отчуждението и самотата, за обичта към най-близките, която се превръща в омраза.

В последните месеци от живота си един богат и известен адвокат прави болезнена равносметка на земния си път. След повече от тридесет години брак, три деца и внуци, той осъзнава, че цялото му семейство очаква едно единствено неща – смъртта му. И голямото наследство, на което така отчаяно се надяват всички.

Изправен лице в лице с тези хищници, с това „змийско кълбо“, както го нарича, той решава да напише едно дълго писмо, пълно с огорчение и омраза, което жена му трябва да прочете след смъртта му. Но тъй като човешкият живот е непредсказуем, той надживява съпругата си, за да се изправи пред едно още по-голямо предизвикателство – прошката.

Този великолепен роман ни представя един отчаян скъперник, който се храни единствено с омразата си и то към най-близките си хора и крои пъклени планове, за да им отмъсти за изолацията и отчуждението, в които са го поставили. А всъщност, това е изключително самотен и нещастен човек, който през целия си живот е търсил близостта и любовта първо на жена си, после и на своите деца. Един безспорно мрачен и тъжен разказ, който не може да остави безразличен никой…

За Франсоа Мориак
Франсоа Мориак е член на Френската академия и кавалер на Почетния легион. През 1952 г. получава Нобелова награда за литература „за дълбоките духовни прозрения и художествената сила, с която прониква в драмата на човешкия живот“.

Enthusiast Vintage
Enthusiast Vintage е поредица на издателство „Ентусиаст“ и има за цел да представи на българските читатели подбор на най-добрите произведения на XIX, XX и настоящия век. Първата книга в поредицата е неиздаваният от над 30 години роман „Змийско кълбо“ от Нобеловия лауреат Франсоа Мориак в нов превод на Силвия Колева, стилно оформление и новаторска за българския пазар полиграфия.

Сподели в: