Франсис Бърнет – "Малката принцеса"

Как се става малка принцеса и лесно ли е да бъдеш такава? На този въпрос със сигурност може да ви отговори Франсис Бърнет. Един от най-популярните й романи „Малката принцеса” се присъединява към голямото семейство на „Златни детски книги”.
Интересното за книгата е, че е съставена от две предишни произведения на писателката, а според някои е вдъхновен от недописания роман на Шарлот Бронте – „Ема”.
Вместо да отгледа малката си дъщеря в Индия капитан Крю решава да я заведе в пансиона на госпожица Минчин в Лондон, с което да й осигури добро бъдеще. Сара е необикновено и изключително интелигентно момиче, което бързо се сприятелява с всички деца в пансиона. Това, че чете много книги и има богато развити въображение й помагат, когато разказва своите измислени истории и се вживява в различни роли. Не след дълго децата от пансиона започват да наричат момичето Малката принцеса. Тя е спечелила сърцат им не само с уменията си, но и с благородния си характер.
Въпреки своите качества или, именно, заради тях, Сара не е сред любимките на госпожица Минчин, но тя е принудена да се съобразява с нея, заради завидното финансово състояние на баща й.
Съдбата обаче е подготвила на Малката принцеса редица изпитания. Всичко се променя, когато баща й умира от треска. За да остане в училището Сара трябва да се превърне в слугиня, да се труди, да понася студ, глад и мизерия, да учи само и да търпи злобното отношение на собственичката на пансиона и на готвачката. Малкото момче обаче успява да запази благородството си и дори помага на други деца изпаднали в беда.
В крайна сметка Сара е възнаградена и се оказва, че стария приятел на баща й и негов партньор, успява да я открие и да се погрижи за нея. Макар и все още дете Сара излиза от тежкото минало още по-помъдряла, по-благородна и готова да помага.

„Малката принцеса *Златни детски книги* № 67”, 208 с., цена: 11.99 лв.

Сподели в: