Фрагменти и присъствия – фотографска изложба на Франческо Артибани

От 5 до 23 юни във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен ще бъде открита фотографската изложба "Фрагменти и присъствия" на младия италиански художник Франческо Aртибани. Официалното откриване ще се състои на 9 юни, от 19.00 часа.

Изложбата е съставена от 2 раздела. Първият включва селекция от 35 наскоро заснети фотографии, концепцията за които гравитира около едно „друго“, ефимерно измерение – на увеличените до безкрайност детайли, които достигат до космическо измерение, стремящо се максимално да се разграничи от постоянно безтегловната реалност. Подсъзнанието взима надмощие и се опитва да отправи своя вик чрез изследване на малките, ежедневни или продиктувани от природата и от пороя на времето естетически възприятия. Елементите приемат нова форма и идентичност, взаимопрониквайки се, гледайки се едни други и показвайки какви са в действителност, като така се сливат  в  една игра на цветове и светлосенки, целяща да даде живот на нови елементи и контексти.

Вторият раздел представя селекция на 11 снимки от проекта "Negative ", предназначени не за отпечатване, а за прожекция в зала,  максимално напомняща на  камера обскура т.е. в тъмно, изолирано от останалия свят място, така че да придобием усещането за навлизане в друго измерение на нюанси със силно визуално въздействие.

Изложбата е част от Месец на фотографията 2014 г.

За автора:
Франческо Артибани е роден на 15 август 1987 г.  в Рим и понастоящем живее и работи в София. Произхожда от семейство на художници и израства в творческа атмосфера. Завършва средното си образование в Lycée Chateaubriand в Рим на френския език. Следва  Fashion Styling и Fashion Editing в IED (Европейски институт по дизайн) в Рим и получава магистърска степен по Модна журналистика в Accademia del  Lusso, Милано. Артибани е съосновател на Spleen Magazine – онлайн списание за мода и визуални изкуства, и работи като моден редактор, куратор и фотограф / Visual Artist на свободна практика. Неговата фотография е вдъхновена от символиката, симбиозата с природата, от цвета, който се просмуква в изображението, от  ритъма и движенията на тялото и от жестовете, от тяхната естественост и въздействие върху чувствителността на света. Естетическите му търсения са плод на една почти  "физическа близост" с човешката душа и нейната дълбочина, с усещанията и предизвикателствата на живота към ситуациите, разказвани чрез образи.

Място: ФотоСинтезис Арт Център, София, бул.”Васил Левски”57

Сподели в: