Фото изложба представя испанското кино

На 13 май, четвъртък, официално ще бъде открита изложбата Визуална хроника на испанското кино. Любителите на испанската кинематография ще разпознаят във фотографиите кадри от любими свои филми като Завръщане (реж.Педро Алмодовар), Кървава сватба (реж.Карлос Саура), Тристана (реж. Луис Бунюел), Давам ти очите си (реж. Исиар Болаин), Морето в мен (реж. Алехандро Аменабар) и много други.

Изложбата ще бъде открита от Н.Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България, както и от испанския режисьор Самуел Мартин Матеос, който е в България по специална покана на Институт Сервантес-София във връзка с премиерата на филма си „Стръв” (2009) в рамките на XVII-та Седмица на испанското и ибероамериканското кино.

Изложбата Визуална хроника на испанското кино, се състои от общо 80 фотографии и 20 плаката. Заедно с нея се показва и подготвеният специално за случая аудиовизуален материал „Отблизо и отдалеч. Образи от испанското кино“; разделен е на три части, пресъздаващи маршрута на хрониката. Тази уникална по рода си фотографска селекция може да бъде видяна в София между 14 май и 30 юни 2010 г. в изложбената зала на института. 

Изложбата представлява преглед на испанската кинематография, като отново вдъхва живот на най-емблематичните й моменти. Тя прави обиколка из историята с цел да предизвика емоционален и интелектуален интерес към испанското кино. Проектът е пътешествие от корените на испанското кино до ден днешен. Той вплита в себе си жив ентусиазъм и богата култура, отправя поглед към чернобялото и цветното кино.

Една от целите на изложбата е да върне на киното образния му смисъл, но също и да подчертае значението му като обществено пространство. Изложбата е съвместно дело на издателство Лунверг, Испанската агенция за международно сътрудничество в областта на развитието и Институт Сервантес. Изложбата ще обиколи света, бидейки показвана от различни центрове на Институт Сервантес.

Започва седмица на испанското и ибероамериканското кино
Културна програма на Институт "Сервантес" през май

Сподели в: