Фото изложба под открито небе – "Сто дни в Китай"

В галерия под открито небе пред НДК от 17 до 30 май ще бъде представена фотографската изложба „Сто дни в Китай”, организирана от PhotoSynthesis, мястото за фотографии, хора и идеи.

Изложбата включва над 150 фотографии, които разкриват образа на древен и днешен Китай.  Те са резултат от тримесечно пътуване и изминати над 20 000 километра в земята на една от най-старите човешки цивилизации. Фотографиите са допълнени от увлекателен разказ и малко известни факти за една от четирите велики цивилизации на древността.

Авторите, Николай Генов и Румяна Николова, добре познати от филмите и пътеписните им книги, изминаха с раници на гръб хиляди километри с обществен транспорт по въздух, вода и суша.  Нощуваха в евтини общежития и хотели. С една дума, живяха така, както днес живеят пристрастените към пътувания из страната си милиони китайци.  Наред със знакови места като Забранения град и Теракотената армия, Китайската стена, манастира Шаолин и мегаполисите Пекин, Хонконг и Шанхай, те видяха и още много не толкова известни за нас, европейците, места из една от най-интересните страни на земята – будистките пещерни комплекси, огромните изсечени статуи в Лешан и Билинг Си; старият град Суджоу, наричан "Източната Венеция”, петте свещени даоистки планини и много други.

Ето и какво разказват Николай и Румяна за своето пътешествие:
“Можем да наречем нашите 100 дни в Китай и пътуване из древната Поднебесна империя, и среща с днешното „китайско чудо”. Защото в маршрута ни се преплетоха пътищата на коприната и чая, на свети хора, завоеватели, учени мъже и обикновени скитници като нас. Стигнахме до западния край на Великата китайска стена – един от най-великите градежи на човечеството, и видяхме как наследниците на нейните строители поставят съвременни рекорди, извели страната им на второ място сред най-развитите икономики. Дивихме се на природни чудеса, изкачвахме свещени върхове, плавахме по реки, родили цивилизации. Смирено стояхме в нозете на огромни статуи на богове. И гледахме света в краката си от върховете на гигантски паметници на архитектурния гений. Живяхме сред китайци, отличаващи се колкото от нас, толкова и помежду си. Неусетно изминахме над двайсет хиляди километра в земята на една от най-старите човешки цивилизации.
От най-древното селище на старокаменната епоха до най-новите градежи в Шанхай за EXPO 2010, от топлото море и джунглата на юга до снежния „покрив на света” и пустините на Севера, от най-гъстите човешки поселения на Изтока до необятната пустош на Запада, от оризовите тераси до небостъргачите. Сто дни сред трудолюбивите, усмихнати и горди хора на  Китай. “

Официалното откриване на изложбата на 17 май (понеделник) от 19.00 часа ще бъде съпроводено с демонстрации на бойни изкуства и китайски традиционни танци.

Изложбата се провежда с любезното съдействие на Дирекция „Култура” към Столична община и Посолството на Китайската народна република.

За авторите:
Румяна Николова е журналистка, неизлечимо пристрастена към пътуването. Автор е на стотици материали в печата, сред които много пътеписи. Заедно със съпруга си Николай Генов е автор на филмите „Чудесата на Индия: Безсмъртната вяра и Традиция на пет хилядолетия”.
Николай Генов е пътешественик по убеждение и фотограф на свободна практика. Фоторепортажите и пътеписите му са публикувани в нашия и чуждестранния печат.
Автори са на книгите „Книга за България”, „Никой не си тръгва от Индия завинаги”, „Пътища на духа”.

Сподели в: