Фотоизложба "Боклукът в раницата"

Екологично сдружение „За Земята“ има удоволствието да ви покани на официалното откриване на уникалната фотоизложба „Боклукът в раницата“, което ще се състои на 18 април (вторник) от 16ч. в градинката пред Народния театър.

Мястото ще приюти от 17 април до 02 май 2017 г. галерията от 32 архивни кадри, които ще покажат интересни моменти  и участници от една от най-емблематичните кампании на „За Земята“. 

Откритата изложба ще съдържа снимки от далечната 1999 година, когато започва първото високопланинско почистване на сдруженито, до последното през изминалата 2016 г.

В изложбата ще бъдат показани кадри, изпълнени с емоции, енергия, огромни чували и чист въздух – неизменната част от акциите всяко лято. Желаещите да я посетят ще се запознаят и с идеите за стъпки от „Боклукът в раницата“ до „Без боклук“.

Всяка година стотици доброволци се качват в планината и изнасят тонове боклук от най-високите защитени територии в България – Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан. Хората в снимките се променят, всяка година се включват и нови. Някои младежи вече са пораснали и идват с децата си, други пък се връщат всяка година в България специално за Чистенето. И боклукът се променя – консервите и бурканите от 80-те са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. А планината си е същата – красива, цветна, могъща и надяваме се – все по-чиста. Това са само част от многобройните  емоции и впечатления, които организаторите ще се опитат да предадат чрез снимките, няколко месеца преди поредната акция.

Припомняме, че идеята на дългогодишната кампания „Боклукът в раницата“ е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си, обясняват организаторите. А още по-голямото предизвикателство, което те отправят, е да се стараем да консумираме продукти с по-малко опаковки, или да опаковаме в съдове за многократна употреба.

Кампанията на „За Земята“ получи специална награда на Годишните награди на биоразнообразието 2016 в категория „Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието“. Наградите се раздават всяка година от Българска Фондация „Биоразнообразие“.

Сподели в: