Фотоконкурс „Уики обича Земята“ за първи път в България

За първи път в България доброволците от свободната енциклопедия Уикипедия организират фотоконкурс, озаглавен „Уики обича Земята“, чрез който ще се илюстрират статиите, посветени на националните и природните паркове, резерватите и защитените местности. Конкурсът протича в два етапа, като националният ще продължи от 1 до 30 юни, а в международния етап на състезанието през есента ще продължат избраните десет най-хубави и енциклопедични снимки измежду всички качени.

Идеята за конкурса „Уики обича Земята“ тръгва от Украйна, където е първото му издание през 2013 година. През 2014-та още 14 страни се включват, а през тази година техният брой достига 26. Миналата година в състезанието са били качени над 71000 снимки!

Състезанието е насочено не само към хората, които от години допринасят към Свободната енциклопедия, но и към всички фотографи с увлечение към пейзажна и природна фотография. Те са приканени да качват снимките си в мултимедийното хранилище на Уикипедия, т.нар. Общомедия (Wikimedia Commons). Авторите могат да допринесат и със свои снимки, правени преди този период, примерно със зимни пейзажи, стига да спазят срока на конкурса.

Освен че ще се търси визуална естетика, акцент в уикисъстезанието е, че фотографиите трябва да имат и образователна стойност. За да са използваеми за енциклопедията и за всякакви други образователни и информационни нужди, към снимките трябва да има точно описание на сниманата местност или обект. Това ще помогне после на редакторите на Уикипедия да включват илюстрациите в правилните статии.

Другото задължително условие на конкурса е фотографите да са съгласни да публикуват снимките си под свободен лиценз. Със свободните лицензи като „Криейтив Комънс – Признание“ и „Криейтив Комънс – Признание, Споделяне на споделеното“ всеки автор изрично позволява на всекиго да използва неограничено лицензираната от него снимка за всякаква цел, да може да я модифицира и препубликува, като насреща дължи единствено признание на оригиналния автор и източника – Общомедия. Идеята е така да се повиши културата на интернет потребителите относно свободните лицензи и коректните начини за допринасяне на съдържание към Уикипедия и ползването на уикипедианско съдържание навън.

В повечето от страните тази година състезанието „Уики обича Земята“ протече през месец май, но в България е насрочено за юни, когато са националните етапи на състезанието и в Австрия, Сърбия, Тайланд и Тунис. С най-много снимки, над десет хиляди, вече са се отчели фотографите от Украйна, Германия, Бразилия и Пакистан, където състезанието приключи. С колко снимки ще финишира България ще знаем в края на месеца. От всяка страна местните журита трябва да изберат точно по десет снимки, които ще продължат в международния етап на конкурса.

А състезанието е възможност – освен нови доброволци-фотографи – към българската уикиобщност да се присъединят и нови доброволци-редактори, които допринасят със знанията си за създаването нови енциклопедични статии и подобряването на съществуващите. В момента българската версия на свободната енциклопедия съдържа около 192 хиляди статии и е 37-мата по брой статии измежду 288 езикови версии на Уикипедия.

Снимка: Един от миналогодишните победители във фотоконкурса:
ZoranCvetkovic, Ово је фотографија заштићеног природног добра у Србији под шифром: СП005 This is a a photo of a natural area in Serbia with ID: СП005 Споменик природе Ботаничка башта Јевремовац. Лиценз: CC-BY-SA 3.0 

Останалите победители можете да видите тук.

Сподели в: