Фотоизложба "Споделена Тракия" в Националния етнографски музей

Фотоизложбата „Споделена Тракия” представя Одринска Тракия по един нестандартен начин – не исторически и политически делена, а споделена от местните хора от двете страни на българо-турската граница, наследници на преселници от Балканите, потомци на тракийски бежанци от Източна Тракия, в поредица от събития, в мрежа от културни и обучителни инициативи, в откриването и преживяването на общото наследство. Изложбата включва фотоси от Одрин, Кешанско и Узункюприйско, които представят на широката публика съхранените и новите български места там и свидетелстват за постоянния човешки стремеж към преодоляване на границите – ментално и физически, с акцент върху културното общуване, пренасянето на културни модели и тяхното споделяне с „другите” като вариант на културен обмен.

Специално за случая Националният етнографски музей ще изложи старинни предмети от района на Тракия, които рядко могат да се видят от публика: шевици, носии, съдове.

Автори на фотоизложбата са Валентина Ганева-Райчева и Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, които представят част от работата по изследователския проект „Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” на Република България.

„Споделена Тракия” ще се открие на 16 декември 2010 г. (четвъртък), от 17:00 ч. в залите на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър І” № 1 – Княжеския дворец) и ще остане отворена за публика до 16 март 2011 г.
Ще се радваме да споделите с нас тази човешка история, която поставя общото над политически деленото!

Вижте още:
Коледна изложба на гоблени и шевици откриват в София
Фотопоглед – Етнографски музей в Созопол
Интервю с Грозданка Иванова – уредник на етнографския музей в Созопол

Сподели в: