Фотоизложба сближава деца-бежанци с българските им връстници

Дарените от УНИЦЕФ пособия „Училище в кутия“ са само мост към образованието на децата-бежанци в България
Понеделник, 14 април 2014 г. Пътуващата фотоизложба „Имам си една мечта“, посветена на децата-бежанци в България, бе поставена в 18 СОУУилям Гладстон” в София.

Основна цел на изложбата, подкрепена от УНИЦЕФ България, е да подпомогне интегрирането на децата–бежанци в образованието и в обществения живот в България.
„Имам си една мечта“ събира деца-бежанци с българските им връстници, помагайки им да се запознаят взаимно с традициите, културата и мечтите си и да станат солидарни едни с други.

„Наистина сме загрижени, че децата-бежанци нямат достъп до образование в продължение на месеци в бежанските центрове, а преди да попаднат в тях може да не са имали възможност да ходят на училище в продължение на години. Така те губят много време, което е изключително ценно за образованието им“, заяви г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България по време на откриването на фотоизложбата.

На събитието присъстваха още кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Ваня Кастрева, Началник РИО София-град, посланици, граждански организации, медии и деца.

„София е град на толерантността, а софийските училища са приемащи училища. Децата на сирийските бежанци са добре дошли да учат, да работят, да им помагаме, защото няма нищо по-страшно от войната, а най-страшното във войната – това е съдбата на децата. Около 600 деца-бежанци са получили подслон в нашия град, но е важно те да намерят и своето училище, и своите приятели. Може би ще им е трудно заради пропуските, които вече имат. Затова разчитам и вярвам, че вие ще ги приемете като ваши приятели и съученици,“ заяви в приветствието си кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.
„Независимо от цвета на кожата или майчиния език на децата, те са децата на света. Границите са нещо условно. Само преди няколко дни чух едно интервю на нашия първи космонавт Георги Иванов, който казва: „Там от високо не се виждат граници. Там светът е един“. Нека всички ние направим така, че светът да бъде най-доброто място за малки и големи, независимо от границите“, призова на свой ред и г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО София-град.  

Снимките за „Имам си една мечта“ са направени в центровете за настаняване на търсещи закрила в България от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф.

Освен в 18 СОУ „Уилям Гладстон”, фотоизложбата „Имам си една мечта“ ще бъде поставена и в други училища в България: Първа английска езикова гимназия, 54 СОУ Свети „Иван Рилски“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”, 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” в София; в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Хасково, както и в общините Велико Търново, Свищов и Козлодуй.
Заедно с изложбата „Имам си една мечта“, УНИЦЕФ България предприема и други усилия за подпомагане на образованието и интеграцията на децата-бежанци.

Организацията дари на бежанските центрове в България два типа набори с пособия за обучение, наречени „Училище в кутия“ и „Детска градина в кутия“. Те предоставят всички необходими пособия за работа с групи деца над 1 г. и са предназначени да подкрепят образователните дейности, провеждани в бежанските центрове.

За Уницеф:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Сподели в: