Фотоизложба разкрива какво намериха българските археолози в Египет

Какво откриха български археолози в Египет – за това разказва фотоизложба в Центъра за култура и дебат Червената къща. Организотор на събитието е Българския институт по египтология към Нов български университет, а експозицията може да бъде разгледана до 26 септември в зала "Паша Николова".

През 2011 г. екипът на „Български институт по египтология” към Департамент „Средиземноморски и Източни изследвания” на Нов български университет започна първите в историята на страната ни разкопки в Египет.

В края на месец февруари 2013 г. успешно приключи втори археологичен сезон на Тиванска гробница № 263, която се намира на западния бряг на Нил при съвременния град Луксор (древна Тива). Гробницата е разположена в южната част на местността Шейх Абд ел-Курна и принадлежи на сановника Пиай, живял по времето на управлението на Рамзес ІІ (XIX династия) или в ХІІІ век пр. Р. Хр.

По време на разкопките бяха открити множество артефакти, както от времето на създаване на гробницата, така и от по-късни периоди, което показва, че гробницата е била използвана вторично. Сред най-ценните предмети са фрагменти от стените на гробницата, носещи текст, както и голям брой женски фигури, ушебтита, амулети и мъниста.

Разкопките са реализирани с финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ и „Български институт по Египтология” към НБУ. Изследването на гробница № 263 продължава през 2014 г. Снимките от изложбата са направени от фотографа на мисията Чавдар Стойчев.

Изложбата може да бъде разгледана в периода 17-26 септември, всеки ден между 10.00 и 17.00 ч., без събота и неделя в зала „Пеша Николова”, Центъра за култура и дебат Червената къща.

Сподели в: