Фотоизложба „Приказно Мароко” разкрива магията на екзотичната страна

Фотоизложбата „Приказно Мароко“ отваря врати от 28 ноември 2010 г. до 23 януари 2011 г. в „Чай във фабриката“- гр. София, ул. „Г. Бенковски“ № 11.
Експозицията представлява среща с нравите, културата и чара на Мароко, през погледа на четирима пътешественици и фотообектива на Любомир Керанов. Поводът за пътуването до екзотичната страна е среща на Мрежата Жени Изток – Запад в Мерзуга, Сахара, където спонтанно и уникално се осъществява културен обмен между представители на 5 държави – България, Австрия, Германия, Франция и Англия, и традициите на местното население. На откриването на експозицията ще присъстват част от участниците в това пътуване, а гостите ще могат да се докоснат не само до културата на Мароко, а и да опитат ястия от традиционната мароканска кухня.
 
„Голяма част от времето прекарахме с новите си приятели в пустинята, в техните селища, домове и семейства, ставайки свидетели на ежедневието и обичаите им, научавайки за историята и живота им. Бяхме запленени от гостоприемството, непринудеността на комуникацията между нас, на чистотата във взаимоотношенията. Възхитихме се на запазените истински човешки ценности, недокоснати от влиянието на времето и съхранени, въпреки нелеките за живот климатични условия”, разказват авторите на експозицията.
 
И още:
Мароко е място, където надделява усещането, че животът те докосва, без да ти се натрапва. Безгранични незаети пространства, които знаеш, че няма да прекосиш, защото в своята необятност те внушават,  че съществува само начало на пътя и посока. Там времето се отмерва не със стрелките на часовника, а с очакването за изгреви и залези, които спират дъха ти и те изпълват с благодарност, че си част от тази магия. Пространство, което крещи да бъде наблюдавано и запечатано в кадъра на обектива. Тук всичко е акцент, който ти отнема правото на избор и на предпочитание –  от насекомото върху пясъка, което пътува нанякъде, през изящната орнаментика на архитектурните творения  и многообразието на битови форми, цветове и ухания на улицата … до детето, което тича волно по плажа, защото вече е избрало за своя посока свободата. И именно усещането и посланието за свобода е, което съвместява и доминира цялата палитра от образи и форми, уловени от фотообектива. Приемете това послание! 

Интересът към разказите и снимките на българските пътешественици се превръщат в причина за реализирането на изложбата „Приказно Мароко”. Паралелно с това възниква и идеята средствата от продадените фотокартини да се завърнат при вдъхновителите на това събитие под формата на подпомагане на образователните инициативи, които се провеждат в селището Хамлия – Сахара.

Сподели в: