Фотоизложба „Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничията земя”

В Националния музей "Земята и хората" до 31 май може да видите фотоизложбата “Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничията земя”. Тя показва едно от белите петна на световната карта – хребета Коккшаал Тоо на киргизко-китайската граница. В продължение на 90 години тази погранична ивица земя с ширина от 30 до 60 км и включваща огромни планински масиви е била строго забранена за достъп.

Да бъдеш откривател в неизвестни територии е детска мечта на много хора. Възможността да сбъднат своята детска мечта има екип от 9 български пещерняци, които в края на лятото на 2010 г. осъществяват българската спелео-експедиция “Тян Шан 2010”. Те откриват 35 неизвестни пещери, нови за науката видове животни и рядко срещани геологични явления.

Участниците в експедицията и екипът на Националния природонаучен музей се надяват, че с тези 30 фотографии поне малко ще предат на посетителите от незабравимото и необяснимо усещане за Средна Азияи за това преживяване – да си на място, където не е стъпвал човешки крак.

Вижте още:
Напред към природата води фотоизложбата "Скални рисунки"

Сподели в: