Фотоизложба на царски орел гостува в софийското метро

Царският орел загнезди в софийското метро. Това стана възможно чрез фотоизгложба на български и чужди автори – природозащитници и фотожурналисти. Фотосите разказват за световнозастрашения вид и за причините за неговото изчезване.

Експозицията е разположена в метростанция СУ „Св. Климент Охридски” при входа от Паметника на съветската армия. Снимките разказват под формата на фоторепортаж за съдбата на този рядък и величествен вид птица, от който са останали само около 25 двойки у нас. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Той има дълбоко символно значение в нашата народопсихология. Царският орел е символ на величие и победа над природните стихии и е смятан за свещена птица.

Мястото на изложбата не е избрано случайно – то е близо до емблематичния Орлов мост. Фигурите на птиците, красящи Орлов мост, са именно на царски орел – един от символите на България, който днес е изправен пред опасността да изчезне завинаги от нашата природа.

Изложбата се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Проектът е първия у нас, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз за опазване на околната среда.

След София изложбата ще обиколи страната и ще бъде показана в населените места, които са в близост до териториите, където се осъществява проектът и където все още се среща царският орел.

Вижте още:
Фотоизложба отбелязва годината на биоразнообразието
Как човекът изяжда природата показва фотоизложба

Сподели в: