Фотоизложба на Карлос Перес Сикиер

На 19 май 2011 се открива фотоизложбата на Карлос Перес Сикиер "В края на краищата". Може да я посетите от 10 до 19 часа (всеки делничен ден) в Централна софийска баня. Изложбата ще продължи до 19 юни 2011. Организатори са Посолство на Испания в България и Център по Фотография Андалусия.

Изложбата “В края на краищата” се състои от 50 фотографии от природния парк Кабо де Гата-Нихар в Алмерия, провинция Андалусия, придружени от неиздадени поеми, вдъхновени от това кътче с уникална красота. В подбраните пейзажни образи се пресичат трите свята на артиста: образен, абстрактен и магически реален. Изображенията са на архитектурни руини, близки планове, разкриват живописни повърхности, животни, скелети може би напомнящи за смъртта, геоложки структури и най-вече на море и светлина.

“В края на краищата” е отдаване на почит към почти петдесет годишната творческа работа на фотографа от Алмерия, Карлос Перес Сикиер. Творецът, когото свързват с чистия, средиземноморски колорит, представя това природно кътче в някои от най-значимите си голямоформатни снимки. Част от работите на световноизвестния фотограф присъстват в национални и международни музейни колекции в Белгия, САЩ, Франция, Германия и други страни. Разностранната професионална дейност на Карлос Перес Сикиер откриваме в творби, отличаващи се с грижливо поднесената естетическа форма, от която отсъстват утежняващите елементи, а образите са пестеливи, директни и експресионистични.

Снимковите творби са представени заедно с лирически поеми на изтъкнати испански автори, намерили вдъхновение в този природен резерват, между които ще споменем Рафаел Алберти, Херардо Диего, Хосе Анхел Валенте и Виляеспеса.

Изложбата е организирана от Посолството на Испания в България, Андалуския център по фотография и Софийската община. Проявата е част от Софийската седмица на дизайна.

Вход: свободен

Сподели в: