Фотоизложба Лично пространство“ на Вера Стухелова“

Фотоизложба Лично пространство на Вера Стухелова (1973), се открива в Чешкия център в София на 23 януари от 18.00 ч. Представени са фотоси от шест цикъла на авторката, която има десетки самостоятелни изложби и участия в общи експозиции – Писма (2004-2007), Фотоилюстрации (2004-2007), Интимност (2005-2007), Сън (2005), Лично пространство (2003), Жени (2005-2006). Работите могат да се видят до 27 февруари, съобщиха организаторите.

"Опитвам се да изразя емоцията, настроението, чувството, което човек изпитва, когато държи в ръцете си късче от миналото. Минало, което е позабравено и разпиляно. Останали са само парченца от спомените – фрагменти от ръкописа," казва Вера Стухелова за цикъла Писма, вдъхновен от писмата, които е получила в миналото от родителите си, от приятели и близки. Лиричен поглед върху места и събития предлага серията Фотоилюстрации.

Интимност е изповед, споделени изживявания и отношение към реалността. В Сън сюжетът, основан на игра със собствената идентичност, е изграден с претворяване и манипулация на дигиталната фотография, впоследствие обработена със ситопечатна техника върху платно. Лично пространство е дипломната работа на авторката в Академията за изящни изкуства. По думите й това е автопортрет, към който са добавени портретите на предмети, отношенията и средата. Фокусът е върху интимността в този свят – толкова раним и крехък.

Вера Стухелова е родена в град Прахатице. Завършва Педагогическия факултет в Ческе Будейовице и Академията за изящни изкуства в Прага. Сега работи в Института за изкуство и дизайн към Западночешкия университет в Пилзен.

Сподели в: